You are here

Βαριά η ατζέντα της τρόικας για μεταμνημονιακή αξιολόγηση

26/08/2021 07:02

Βαριά θα είναι η ατζέντα των διεθνών πιστωτών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει περίπου 10 μέρες.

Η αξιολόγηση θα γίνει μέσω τηλεδιασκέψεων που θα έχουν οι τεχνοκράτες της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) με τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, την ΚΤ, το Σύνδεσμο Τραπεζών, με τις δύο συστημικές τράπεζες Κύπρου και Ελληνική και με την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από πηγές που έχουν γνώση των θεμάτων που θα εγείρει το κλιμάκιο των διεθνών πιστωτών, στην προμετωπίδα αυτή τη φορά θα είναι ο οδικός χάρτης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο, στη δικαιοσύνη, στην τοπική αυτοδιοίκηση και η λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς.

Οι τέσσερις αυτές βασικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν άλλωστε, προαπαιτούμενο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Κύπρος να αξιοποιήσει πόρους ύψους €1,2 δισ. οι οποίοι θα διατεθούν σταδιακά από τους μηχανισμούς του Σχεδίου Ανάκαμψης για στηριχθούν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις.

Το σχέδιο τρέχει και η Λευκωσία έχει απορροφήσει ήδη την πρώτη δόση από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, το ΕΣΑΑ περιλαμβάνει μία συνεκτική δέσμη κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων και δημόσιων επενδύσεων με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2026.

Αν η Κύπρος, δεν προωθήσει και εφαρμόσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τις βασικές αυτές μεταρρυθμίσεις καθώς και άλλες 54 παρεμφερείς, τότε οι Βρυξέλλες θα μπορούν να σταματήσουν τη ροή χρηματοδότησης, στη βάση των αξιολογήσεων και συστάσεων, τόσο της Κομισιόν όσο και των διεθνών πιστωτών.

Η τρόικα, στη μεταμνημονιακή της αξιολόγηση θα δίνει πλέον έμφαση και στη μακροχρόνια ανάπτυξη της Κύπρου ειδικότερα, στην προώθηση της πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης. 

Βραχνάς το θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων

Στην ατζέντα της τρόικας θα βρεθεί και το πολυσυζητημένο θέμα του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις εκποιήσεις ενόψει και των προθέσεων κοινοβουλευτικών κομμάτων για αλλαγή των υφιστάμενων προνοιών που ενδεχομένως να καταστήσουν τον σχετικό νόμο αδύνατο.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, στο πλαίσιο των νέων εργασιών του Σώματος, ένα από τα πρώτα θέματα που θα θέσει σε συζήτηση, είναι οι προτάσεις νόμου κομμάτων της αντιπολίτευσης για τροποποίηση προνοιών του θεσμικού πλαισίου για τις εκποιήσεις.

Οι θεσμοί στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη έχουν απευθύνει εμμέσως πλην σαφώς, σε πολλές περιπτώσεις ωμή προειδοποίηση στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία ότι σε περίπτωση που θα στρεβλωθεί ο νόμος για τις εκποιήσεις θα επηρεάσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.  

Η προειδοποίηση αυτή έγινε μετά την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της τρόικας για το 2021 η οποία συγκυριακά, συνέπεσε με τις θυελλώδεις συζητήσεις που ήταν σε εξέλιξη στη βουλή τον περασμένο Μάρτιο με αφορμή προτάσεις κομμάτων για αναστολή των εκποιήσεων και αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Η τρόικα υπέδειξε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των εκποιήσεων ή οι διαδικασίες εκποίησης, διότι σε αυτή την περίπτωση, όπως τόνισαν, θα μειωθούν οι αξίες των εξασφαλίσεων που έχουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η ΚΤ και οι τράπεζες με επιστολή του Συνδέσμου τους είχαν μεταφέρει τότε στη βουλή, τις προειδοποιήσεις που άκουσαν δια ζώσης από την τρόικα ότι δηλαδή, τυχόν υιοθέτηση των προτάσεων νόμου βουλευτών για αλλαγή του νόμου για τις εκποιήσεις, θα αυξήσει το προφίλ κινδύνου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της κυπριακής οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης και η ΚΕΔΙΠΕΣ

Στο μενού των θεμάτων που θα τεθούν στην τηλεδιάσκεψη ξεχωριστή αναφορά αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, για την προσπάθεια που καταβάλλει η ΚΕΔΙΠΕΣ για μετατροπή της σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, (bad bank),για πώληση εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, όπως είχε γράψει την περασμένη Δευτέρα η StockWatch όπως επίσης και για την πρόθεση εφαρμογής της πρακτικής ενοικίου αντί δόσης, ως ένα μέτρο προστασίας της πρώτης κατοικίας για ευάλωτες ομάδες.

Η τρόικα θα ζητήσει ενημέρωση και για την πορεία του σχεδίου Εστία.

Έχει διαρρεύσει επίσης ότι στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης οι διεθνείς πιστωτές αναμένεται να έχουν συζητήσεις με το υπουργείο εργασίας ,για τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης, το υπουργείο υγείας, για την πορεία του ΓεΣΥ, το υπουργείο δικαιοσύνης, για τα νομοσχέδια που αφορούν στη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων και με το υπουργείο εσωτερικών, για το θέμα των πολιτογραφήσεων.

Εκτενής αξιολόγηση αναμένεται να γίνει για τα δημόσια οικονομικά, υπό το πρίσμα των επιπτώσεων που υφίστανται τα δημόσια ταμεία από τη συνεχιζόμενη πανδημική κρίση και για τη διαχείριση που πρέπει να γίνει από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας σε ότι αφορά τη χρηστή και αποτελεσματική επένδυση των πόρων που θα αντλούνται από τους μηχανισμούς του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Του Λεύκου Χρίστου