You are here

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη Ελληνικής

01/07/2019 11:02

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη της Ελληνικής για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Σε σημείωμά της η Axia σημειώνει ότι η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη €15 εκ. για το πρώτο τρίμηνο έναντι €14 εκ. που ανέμενε.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της τράπεζας σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018 επηρεάστηκαν θετικά από την εξαγορά στοιχείων ενεργητικού του Συνεργατισμού ωστόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο υπάρχει μικρή επιδείνωση λόγω της εποχικότητας.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα €75 εκ. σημειώνοντας μείωση 6% σε τριμηνιαία βάση επηρεαζόμενα από την απομόχλευση και τα χαμηλά επιτόκια ενώ τα μη επιτοκιακά έσοδα μειώθηκαν κατά 10% σε τριμηνιαία βάση στα €24 εκ.

Σύμφωνα με την τράπεζα, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να επωφεληθούν από την αύξηση του ποσοστού του ισολογισμού που επενδύεται στο ενεργητικό των τόκων και την εξορθολογισμό του κόστους χρηματοδότησης.

Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν επίσης κατά 8% στα €64 εκ.  με τη μείωση να οφείλεται σε αυξημένες δαπάνες κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με την εξαγορά.

Επιπλέον, οι συνολικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν στις 106 μονάδες βάσης, ποσό που μεταφράζεται σε €20 εκ. (+ 72% σε τριμηνιαία βάση).

Ο δείκτης κόστους / εσόδων παρέμεινε σταθερός σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο στο 64%.

Αναφορικά με την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού,  το απόθεμα των ΜΕΔ της τράπεζας έφτασε στο πρώτο τρίμηνο στα €2,5 δισ.  εκ των οποίων €466 εκ.  εγγυάται η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο καθεστώτος προστασίας περιουσιακών στοιχείων (APS).

Ο σχηματισμός ΜΕΔ παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος (€15 εκ.) για 14ο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αυτό οδήγησε σε ελαφρώς ψηλότερο δείκτη ΜΕΔ, 32,6% από 32,4% το τέταρτο τρίμηνο του 18, λόγω χαμηλότερου μικτού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Συνολικά € 1,2 δισ. είναι κληρονομιά ΜΕΔ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HB, περίπου δάνεια €240 εκ. θα είναι επιλέξιμα για συμμετοχή στο πλαίσιο του προγράμματος Εστία, βάσει του οποίου αυτά τα δάνεια μπορούν να αναδιαρθρωθούν με ένα τρίτο να επιδοτείται από την κυβέρνηση.

Το απόθεμα ακινήτων της HB ανήλθε σε €171 εκ. έναντι €164 εκ.το 4ο τρίμηνο του2018.

Το απόθεμα ακινήτων (657 ) περιλαμβάνει κατοικίες (15%), εμπορικές ιδιοκτησίες (12%) και γη (73%). Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η τράπεζα κατόρθωσε να πωλήσει 24 ακίνητα σε πλειστηριασμό, ενώ απέκτησε 60 ακίνητα που συνδέονται με κατασχέσεις.

Όσον αφορά το κεφάλαιο, η HB διατηρεί επαρκή κεφαλαιακά επίπεδα με δείκτη CET1 18,5% από 15,8% το τέταρτο τρίμηνο του 18 και συνολικό δείκτη κεφαλαίου 21,2% (από 18,5%) έναντι συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων 14.075 %. Τα κεφάλαια της τράπεζας επηρεάστηκαν θετικά από την αύξηση κεφαλαίου €150 εκ.  που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο.

Τονίζεται ότι προχωρώντας προς τα εμπρός, η ανάπτυξη του κεφαλαίου και ρευστότητας θα είναι το κλειδί για την τράπεζα.

Οι καταθέσεις της Τράπεζας και τα μερίδια αγοράς δανείων διατηρούνται. Οι καταθέσεις πελατών της Ελληνικής Τράπεζας μειώθηκαν κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση σε €14,6 δισ. με το μερίδιο αγοράς των καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 30,9%, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα μικτά δάνεια μειώθηκαν ελαφρά, σύμφωνα με τις καταθέσεις, φθάνοντας τα €7,6 δισ.. Όσον αφορά το νέο δανεισμό κατά το πρώτο τρίμηνο, η τράπεζα πέτυχε νέες εκταμιεύσεις ύψους €177 εκ. ενώ για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους ο αριθμός αυξάνεται στα €227 εκ. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς της HB στην αγορά δανείων ανήλθε σε 19,6% έναντι 19,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Η τιμή στόχος που δίνει η Axia για τη μετοχή της Ελληνικής είναι €1,50 και σύσταση buy.

Της Γεωργίας Χαννή