You are here

Χ. Γεωργιάδης: Δεν μπορούν να ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα

01/02/2019 13:34

Μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες έστειλε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί δια μιας να ικανοποιεί όλα τα αιτήματα παρά την καλή πορεία της οικονομίας.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της ΣΕΚ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «το βασικό μήνυμα που έχω μεταφέρει είναι πως μπορούμε μέσα από τη διατήρηση αυτής της πορείας ανάπτυξης της οικονομίας, να εξετάζουμε επιλογές και αιτήματα, δεν μπορούμε ωστόσο να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα δια μίας».

Τόνισε ότι, «θεωρώ ότι μέσα από το διάλογο και μέσα από την κοινή προσπάθεια διατήρησης της οικονομίας σε πορεία σταθερής ανάπτυξης θα μπορέσουμε με λελογισμένα βήματα να ικανοποιήσουμε και αιτήματα, και ανάγκες, και κινήσεις ελάφρυνσης, και να προωθήσουμε με ένα τρόπο βιώσιμο που θα δημιουργεί καλύτερες προοπτικές για τους συμπολίτες μας και για τη χώρα μας».

Πρόσθεσε ότι ο ρόλος μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης όπως είναι η ΣΕΚ είναι να διεκδικεί, ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να αξιολογεί τα αιτήματα και να λαμβάνει υπεύθυνες αποφάσεις.

Αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι «η σημερινή συνάντηση εμπίπτει στα πλαίσια προηγουμένης απόφασης ότι σε τακτική βάση θα πραγματοποιούμε με την εκτελεστική επιτροπή της ΣΕΚ συζητήσεις διότι μόνο μέσα από την τακτική επαφή και συνεννόηση είναι που θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Κληθείς ο ΥΠΟΙΚ να αναφέρει ποια από τα αιτήματα της ΣΕΚ μπορούν να ικανοποιηθούν με βάση και τις δυνατότητες της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν ήταν αυτός ο σκοπός της σημερινής συνάντησης, αλλά «η πραγματοποίηση ενός ανοικτού γενικού διαλόγου για την πορεία της οικονομίας, πως η ΣΕΚ βλέπει την εξέλιξη και τις δικές της διεκδικήσεις, πως η κυβέρνηση προγραμματίζει τις δικές της επόμενες κινήσεις είτε όσον αφορά την διαχείριση των δημοσίων οικονομικών είτε όσον αφορά την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων».

«Δεν ήταν ο σκοπός σήμερα να καταλήξουμε σε κάποια συγκεκριμένα βήματα, να ανακοινώσουμε αποφάσεις ή ημερομηνίες τέτοιας φύσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει το κοινό έδαφος, ακριβώς στην βάση που ο ΓΓ της ΣΕΚ έχει αναφέρει, ότι με την τεκμηρίωση και με τον μελετημένο τρόπο να πραγματοποιούμε συνεχώς βήματα που θα βελτιώνουν τα δεδομένα που θα ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα για το κάθε κυπριακό νοικοκυριό και επιχείρηση, για την οικονομία γενικότερα», πρόσθεσε. 

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «όπως και στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε αποδείξει, θα βρούμε τη συνεννόηση, εκείνες τις συγκλίσεις που θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε και τα επόμενα βήματα».

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, δήλωσε ότι «έχουμε θέσει συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις προς τον υπουργό προς την κατεύθυνση της προώθησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής φορολογικής μεταρρύθμισης, στη βάση του πάγιου αιτήματος της ΣΕΚ για την επίτευξη του στόχου της πράσινης φορολογίας, η οποία από τη μια θα περιορίζει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και από την άλλη θα προωθεί την επιβάρυνση της ρύπανσης».

Σημείωσε ότι «έχουμε θέσει συγκεκριμένα το αίτημα της διαφοροποίησης της φορολογικής έκπτωσης από το ένα έκτο στο ένα πέμπτο του εισοδήματος, με τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναπροσαρμογής ανάλογα με την πορεία των επιβαρύνσεων είτε προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις, είτε προς το ΓεΣΥ».

Ο κ. Μάτσας είπε ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία της οικονομίας και η συνέχιση της πορείας ανάπτυξης, ένα στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει, όπως είπε, την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα συνέχιση της πολιτικής διεκδίκησης μισθολογικών και παρεμφερών αυξήσεων στη διαδικασία ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων.

«Ρόλος της ΣΕΚ είναι να διεκδικεί αλλά την ίδια στιγμή υποχρέωση της είναι τα τεκμηριώνει έτσι ώστε οι διεκδικήσεις μας να έχουν ένα απαιτούμενο υπόβαθρο δημιουργίας προοπτικών σταθερότητας και μη ανατροπής της θετικής πορείας της οικονομίας για να μπορούμε το αποτέλεσμα να είναι υποβοηθητικό προς το σύνολο της κοινωνίας, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων αλλά και της δημιουργίας μιας σταθερής πορείας ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι τέθηκε προηγούμενο αίτημα της ΣΕΚ για μείωση της επιβάρυνσης στους καταθετικούς τόκους που ήταν πρόταση του ίδιου του υπουργού οικονομικών (μείωση στο 17%), προσθέτοντας ότι «είναι η ώρα με τα δεδομένα που δημιουργούνται γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να προωθήσουμε και αυτό το μέτρο».

Ανέφερε επίσης ότι η συνομοσπονδία ανέδειξε «την ανάγκη για ενίσχυση των συντάξεων μέσα από την αναβάθμιση του θεσμού των Ταμείων Προνοίας όπως προκύπτει μέσα από τις συμβατικές υποχρεώσεις των εργοδοτών».

«Είμαστε θετικοί στην προσπάθεια και στον σχεδιασμό για βελτίωση της εποπτείας του θεσμού και την ίδια στιγμή αναδεικνύουμε τον ρόλο που οι κοινωνικοί εταίροι μπορούμε και πρέπει να διαδραματίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ο κ. Μάτσας είπε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής, ένα στοιχείο το οποίο αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο, όπως είπε, στη βάση και της αδήλωτης εργασίας η οποία αφαιρεί σημαντικά έσοδα από τα ταμεία του κράτους.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ κάλεσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη βουλή «εδώ και ενάμισι χρόνο για τη δημιουργία της ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρητών έτσι ώστε ποσοτικά και ποιοτικά να αναβαθμιστεί αυτός ο θεσμός και να συμβάλει στην πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής».

Καταλήγοντας, ο κ. Μάτσας εξέφρασε την ανάγκη «να υπάρξει επαναξιολόγηση της πολιτικής που παραπέμπει στο πέναλτι του 12% σε όσους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος ηλικίας».

«Θεωρούμε ότι μέσα από αυτές τις προτάσεις θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα υπόβαθρο έτσι ώστε η φορολογική μεταρρύθμιση να είναι και στοχευμένη και ουσιαστικά και την ίδια στιγμή να δίνει ανάσες προς τους εργαζόμενους έτσι ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν σε ρυθμούς ομαλότητας στο πλαίσιο και της γενικότερης επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας», πρόσθεσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου