You are here

Εμβολιασμοί: Σήμα κινδύνου στην οικονομία από την αναστάτωση

09/04/2021 06:38

Η άρνηση των πολιτών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποτελεί ακόμη ένα τροχοπέδη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και απομακρύνει ακόμη περισσότερο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ακαδημαϊκοί που μίλησαν στη StockWatch, κάνουν λόγο για λανθασμένους χειρισμούς από μέρους της κυβέρνησης και ελλιπή ενημέρωση των πολιτών, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα το οποίο πλήττει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Ο οικονομολόγος - αναλυτής Μιχάλης Φλωρεντιάδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εκφράζει ανησυχία για τις διαστάσεις που προσλαμβάνει στην Κύπρο η άρνηση των πολιτών να εμβολιστούν με το AstraZeneca, σημειώνοντας ότι το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να παρέμβει και να ενημερώσει σωστά τους πολίτες.

«Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση εάν το συγκεκριμένο εμβόλιο προσφέρει ασφάλεια και στις νεότερες ηλικίες διότι η αναστάτωση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες αποτελεί ακόμη ένα πισωγύρισμα στην επιστροφή στην κανονικότητα», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ.Φλωρεντιάδη, στην Κύπρο φαίνεται ότι έχει υποτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος και σε ατομικό αλλά και σε επίπεδο οργανισμών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα.

«Αν δεν προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ τα πράγματα διότι ενώ υπήρχαν κάποιες εκτιμήσεις ότι η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι νεότερες προβλέψεις κάνουν λόγο για το Φθινόπωρο».

Σημείωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προβλέψει ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει φέτος. Κάποιες χώρες με πιο γρήγορο ρυθμό ανάκαμψης και κάποιες άλλες με πιο αργό.

«Η Κύπρος φαίνεται ότι ανήκει στη δεύτερη κατηγόρια, διότι η ανάπτυξη της οικονομίας της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και εάν δεν σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας οι ξένοι δεν θα αισθάνονται ασφαλείς να έρθουν στην Κύπρο», σημείωσε.

Εταιρείες θα βρεθούν στο χείλος του γκρεμού

Η άρνηση των πολιτών να εμβολιαστούν με το AstraZeneca, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την Πύλη Εμβολιασμού, η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών και ο αργός ρυθμός του εμβολιαστικού προγράμματος στέλλουν αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό για τη χώρα μας και θέτουν τροχοπέδη στην ομαλοποίηση του οικονομικού κλίματος, δηλώνει ο καθηγητής Δρ Πιερής Χουρίδης.

«Έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί την ώρα που κυκλοφορούν και ψεύτικες ειδήσεις σχετικά με τις παρενέργειες του AstraZeneca» οι οποίες, όπως σημειώνει, είναι ελάχιστες σε σχέση με τα εκατομμύρια εμβόλια που γίνονται σε όλες τις χώρες.

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Δρ Χουρίδη, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης η κυβέρνηση η όποια θα πρέπει να ενημερώσει και να διαφωτίσει τους πολίτες οι οποίοι αγκάλιασαν το εμβολιαστικό πρόγραμμα, πριν προκύψουν αυτά τα προβλήματα.

Τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός του εμβολιαστικού προγράμματος και παρατήρησε ότι «δεν γίνεται άλλες χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό να είναι πολύ πιο μπροστά στους εμβολιασμούς και στην Κύπρο, μια μικρή χώρα, να υπάρχει τόση μεγάλη καθυστέρηση».

«Κάθε μέρα που περνά χωρίς την αναθέρμανση της οικονομίας χάνονται εκατομμύρια. Εάν μετακινηθεί κατά ένα μήνα πίσω η έναρξη της τουριστικής περιόδου μπορεί εταιρείες να βρεθούν στο χείλος της πτώχευσης», επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως, «όταν λέμε ότι θα ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν από τον Ιούνιο, θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι από το Μάιο. Συνεπώς όταν λέμε Ιούνιο εννοούμε Ιούλιο νοουμένου ότι θα βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε τόσο πιο γρήγορα θα μας εμπιστευτούν οι ξένοι και θα επιλέξουν την Κύπρο για τις διακοπές τους».

Προέβλεψε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα αρχίσει τέλος του 2021 αρχές του 2022 ενώ τοποθετεί την επιστροφή στην κανονικότητα τέλος του 2022 αρχές του 2023.

Της Ηρώς Ευθυμίου