You are here

Έξαρση κρουσμάτων, χωρίς δυνατότητα lockdown

03/08/2020 06:53

Πληθαίνουν καθημερινά τα κρούσματα κορωνοϊού, χωρίς, ωστόσο, αυτή τη φορά οι αρμόδιες αρχές να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν καθολικό lockdown, καθώς τα κρατικά ταμεία δεν φαίνεται να μπορούν να απορροφήσουν νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Οι αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, αφού ξεπερνούν αυτούς που ίσχυαν πριν η κυβέρνηση επιβάλει καθολικό lockdown τον Μάρτιο και οι αρχές ελπίζουν, πλέον, σε αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και κάποιας μορφής αυτό-περιορισμό από τους πολίτες.

Η επιδημιολογική καμπή άρχισε πλέον να παραπέμπει σε δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού ανατρέποντας μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα την κατάσταση που επικρατούσε προ μίας βδομάδας, αφού έκτοτε έχουν καταγραφεί πέραν των 90 κρουσμάτων.

Χθες ανακοινώθηκαν συνολικά 26 κρούσματα και όπως ανέφερε ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες σε ότι αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, επισημαίνοντας ως εστία του προβλήματος τα εισαγόμενα κρούσματα.

Ενώ οι ανησυχίες των αρχών εστιάστηκαν στην άφιξη τουριστών από τη Βρετανία, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέκυψε από τις δειγματοληπτικές εξετάσεις όσων επιστρέφουν από την Ελλάδα.

Η Μαρία Κουρούπη, ανώτερη διευθύντρια επικοινωνίας και αεροπορικής ανάπτυξης της Hermes Airports, δήλωσε στη StockWatch ότι το Σάββατο έφτασαν στο νησί 6 χιλ. βρετανοί και χθες αφίχθηκε παρόμοιος αριθμός βρετανών.  

Ο δρ Καραγιάννης που κλήθηκε να σχολιάσει την πρεμιέρα των αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε αναμονή για να διαπιστωθεί από τους ελέγχους στα αεροδρόμια τι πιθανό να έχει προκύψει, ώστε να τύχει χειρισμού από την κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας.

Διαβαθμίστηκε η Ελλάδα στην κατηγορία B

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, υποχρέωσε χθες το υπουργείο υγείας της Κύπρου να την υποβαθμίσει στην κατηγορία Β.

Χθες προέκυψαν πέντε εισαγόμενα κρούσματα από την Ελλάδα.

Ήδη, τουριστικά γραφεία δέχθηκαν τα πρώτα τηλεφωνήματα κυπρίων ταξιδιωτών που είχαν κλείσει θέσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, οι κύπριοι που βρίσκονται στην Ελλάδα και θα επιστρέψουν, θα πρέπει να κάνουν τεστ κορωνοϊού, είτε εκεί, είτε όταν θα επιστρέψουν στην Κύπρο και πριν εξέλθουν των αεροδρομίων.

Το κόστος θα το επωμιστούν οι επηρεαζόμενοι ταξιδιώτες και ανέρχεται σε €60 το άτομο.

Έντονος ο προβληματισμός στο προεδρικό

Η ανατροπή των μέχρι πρόσφατα επιδημιολογικών στοιχείων και η διαγραφόμενη περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, θέτει σε συναγερμό το προεδρικό.

Συνεργάτες του ΠτΔ ανέφεραν στη StockWatch ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ενημερώσει όλους τους υπουργούς να είναι έτοιμοι αν πάσα στιγμή, ανεξάρτητα αν κάποιοι είναι σε διακοπές, για να κληθούν ενδεχομένως σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται και να προκαλεί ακόμη περισσότερους τριγμούς στην οικονομία.

Παρά το βάρος των επιδημιολογικών δεδομένων, οι επιλογές της κυβέρνησης είναι περιορισμένες λόγω του μεγάλου κόστους που συνεπάγεται ένα καθολικό lockdown–κόστος που ήδη επωμίστηκε από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο.

Τη δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών περιέγραψε με πολύ λίγες λέξεις ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον ΠτΔ, στο προεδρικό την περασμένη Παρασκευή με την επιστημονική ομάδα, προειδοποιώντας ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για δεύτερο lockdown.

Οι δηλώσεις Πετρίδη είναι ενδεικτικές των δυσκολιών που διέρχονται τα δημόσια οικονομικά, λόγω κυρίως της συνεχιζόμενης στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ως απότοκο των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία.

Ο υπουργός απέφυγε χθες να απαντήσει αν, μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου και του αρνητικού αντίκτυπου που έχει στην ανάκαμψη της οικονομίας, θα προβεί σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων και προβλέψεων του.

«Είναι πρώιμα τα οποιαδήποτε δημόσια λεχθέντα επί αυτών των θεμάτων» παρατήρησε, ευελπιστώντας ότι το Σεπτέμβριο «θα υπάρξουν καλύτερα δεδομένα», κατά την έκφραση του.

Η αβεβαιότητα φέρνει απόγνωση

Η αβεβαιότητα εντείνεται μεταξύ των πολιτών, όχι μόνο γιατί χειροτερεύει από μέρα σε μέρα η επιδημιολογική εικόνα, αλλά και διότι ζωτικοί τομείς της οικονομίας υποφέρουν και ειδικότερα η τουριστική βιομηχανία.

Η πλειονότητα των παρεμφερών κλάδων του τουρισμού παραμένει κλειστή, οι καταστηματάρχες μετρούν καθημερινά ζημιές και οι προσδοκίες του κόσμου για πραγματική επανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο μισό του έτους εξανεμίζονται.

«Η φετινή χρονιά για την τουριστική βιομηχανία έχει χαθεί», παραδέχεται o γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Εξηγεί ότι τα ξενοδοχεία που πήραν το ρίσκο και λειτουργούν σήμερα, απλά περιορίζουν τις ζημιές τους και προσπαθούν να διατηρήσουν το δεσμό τους με τους τουριστικούς πράκτορες.

Για τις υπόλοιπες ξενοδοχειακές μονάδες που παραμένουν κλειστές δεν δημιουργούνται προοπτικές να επαναλειτουργήσουν, παρά το γεγονός ότι άνοιξε εν μέρει η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι από τα 4 εκ. τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο πέρσι, το 60% προήλθε μέσω τουριστικών γραφείων», παρατήρησε ο κ. Ρουσουνίδης μιλώντας στη StockWatch.

Συνηγορούν οι τράπεζες για ταμειακές διευκολύνσεις

Υπό το βάρος των διαμορφούμενων αρνητικών εξελίξεων, ο σύνδεσμος τραπεζών συνηγορεί ως προς την επέκταση των ταμειακών διευκολύνσεων προς τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Σύμφωνα τον Άκη Βαβλίτη, πρόεδρο του ΣΤΕΚ, σε πρόσφατη συνάντηση των επικεφαλής των δύο συνδέσμων ξενοδόχων (ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ) με τον σύνδεσμο τραπεζών, διαφάνηκε ότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν την πρόθεση να παραχωρήσουν κάποιες διευκολύνσεις στους ξενοδόχους με πιο σημαντική την επέκταση του μορατόριουμ αποπληρωμής δόσεων πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

Οι τραπεζίτες σημείωσαν ότι η επέκταση του μορατόριουμ ειδικά για τους ξενοδόχους φαίνεται να είναι εφικτή.

Εξήγησαν ότι το τραπεζικό σύστημα διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα και αντί, όπως τόνισαν, να είναι κατατεθειμένη στην ΕΚΤ και να πληρώνουν πέναλτι, θα ήταν καλύτερα μέρος αυτής της ρευστότητας να δοθεί μέσω της αναστολής δόσεων τουλάχιστον προς την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ανώτατα στελέχη τραπεζών δεν έκρυψαν τις ανησυχίες τους σε σχέση το ενδεχόμενο μετά την λήξη του μορατόριουμ δόσεων να αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια καθώς, όπως εκτιμούν, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία, πολλές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα αδυνατούν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους.

Του Λεύκου Χρίστου