You are here

Κ. Πετρίδης: Ύφεση πέραν του 10% το 2020

05/04/2020 10:41

Ύφεση πέραν του 10% αναμένει για την οικονομία το 2020 ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε συνέντευξή του στο Φιλελεύθερο, ο υπουργός παρομοιάζει την υφιστάμενη κατάσταση στην οικονομία ωσάν να επικρατούσαν συνθήκες πολέμου, τονίζοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις όλοι οι πόροι και οι οικονομικές δυνάμεις επιστρατεύονται και κινητοποιούνται για αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η διάρκεια και η έκβαση του πολέμου θα καθορίσουν τα μακροοικονομικά μεγέθη. Η ύφεση, πάντως, θα είναι βαθιά και πιθανόν πέραν του 10% του ΑΕΠ, σχολιάζει ο υπουργός, ο οποίος για πρώτη φορά κάνει σχετική πρόβλεψη. 

Σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις για παραχώρηση δανείων, αναφέρει ότι είναι αναγκαίες για να επιβιώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και πρόκειται για μέτρο που εφάρμοσαν σχεδόν όλες οι χώρες με παρόμοια προβλήματα. Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων, χαρακτηρίζει κάποιες ως εντελώς μη υλοποιήσιμες και που αν εισακουστούν θα οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ταμειακές ροές του κράτους έχουν ήδη μειωθεί αισθητά τον Μάρτιο, ενώ τον Απρίλιο η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη. Ωστόσο, στόχος της Κυβέρνησης είναι το πακέτο στήριξης των εισοδημάτων να επεκταθεί για να καλύψει όλη τη διάρκεια του «παγώματος» της οικονομίας, στη βάση των δυνατοτήτων που θα υπάρχουν.

Τονίζει ότι αυτό που χρειάζονται οι χώρες είναι νέο χρήμα, αλλά μέχρι στιγμής οι όποιες παρεμβάσεις ήταν για να χαλαρώσουν τα δημοσιονομικά ή άλλα κριτήρια, ώστε να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να ξοδέψουν από τα δικά τους ρευστά. «Το ευρωομόλογο το στηρίζουμε αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα γίνει άμεσα», σχολιάζει ο υπουργός, για να προσθέσει πως «το λεγόμενο SURE fund, της τάξης των €100 δισ. θα βοηθήσει, αλλά το πολύ να μας αναλογούν €50 εκ. ».