You are here

ΚΟΕ: Βασική πηγή αβεβαιότητας οι μεταλλάξεις

26/01/2022 13:33

Η αβεβαιότητα για την οικονομία παραμένει, παρά την ανάκαμψη που παρουσιάζεται, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο υποδεικνύει τις παραλλαγές του κορωνοϊού ως βασική πηγή οικονομικής αβεβαιότητας.

Στην έκδοση για τις οικονομικές προοπτικές Ιανουαρίου, αναφέρεται ότι το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται πως έχει αυξηθεί κατά 5,6% το 2021.

Το 2022, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,1%.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προοπτικών περιλαμβάνουν: την ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημική κρίση του 2020, την ενδυναμωμένη οικονομική εμπιστοσύνη, τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και την υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική.

«Το τελευταίο κύμα της πανδημίας COVID-19, αν και πιο επιθετικό όσον αφορά την αύξηση των λοιμώξεων, δεν οδήγησε σε σημαντικούς περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, αποδυναμώνοντας πιθανώς τη σχέση μεταξύ οικονομικής μεγέθυνσης και επιδημιολογικών συνθηκών», σημειώνεται.

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές

Ωστόσο, προστίθεται, οι νέες παραλλαγές του ιού που οδηγούν σε νέα κύματα λοιμώξεων παραμένουν βασική πηγή οικονομικής αβεβαιότητας και συνιστούν σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για τις εγχώριες και παγκόσμιες προοπτικές.

Νέα κύματα της πανδημίας ενδέχεται να οξύνουν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και να εντείνουν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές, ιδίως στις διεθνείς τιμές αγαθών, περιορίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης.

Επιπλέον, κίνδυνοι για χειρότερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές πηγάζουν από το υψηλό επίπεδο χρέους στην Κύπρο και από καθυστερήσεις στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους μπορεί να καταστήσουν την κυπριακή οικονομία ευάλωτη στο ενδεχόμενο λιγότερο χαλαρών χρηματοοικονομικών συνθηκών και σε αλλαγές στην εμπιστοσύνη των επενδυτών», επισημαίνεται.

Επίσης, καθυστερήσεις στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πλήττουν την οικονομική εμπιστοσύνη και περιορίζουν τις επενδυτικές προοπτικές.

Εμβόλια και τεστ ενισχύουν τις προοπτικές

Καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες προσαρμόζονται περαιτέρω στην πανδημία, καλύτερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες σχετίζονται με ισχυρότερη από την αναμενόμενη εγχώρια ζήτηση, αλλά και εξωτερική ζήτηση, κυρίως για τουριστικές υπηρεσίες.

Η αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη, και η εκτεταμένη και τακτική διενέργεια τεστ ανίχνευσης της νόσου στον πληθυσμό, επιτρέπουν περαιτέρω ομαλοποίηση των δραστηριοτήτων, ενισχύοντας τις οικονομικές προοπτικές.

Επίσης, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ιδίως μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την παραγωγή και την απασχόληση. Ο πληθωρισμός για το 2022 προβλέπεται στο 2,6%.

Της Γεωργίας Χαννή