You are here

Λ. Κωστρίκης: Μέτρα και τα Χριστούγεννα

20/11/2020 15:47

Η επιδημιολογική καμπή σε αυτή την τελευταία έξαρση του ίδιου κύματος φαίνεται ότι έχει φθάσει στην κορύφωση της, δηλώνει ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας για τον κορωνοϊό, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, τονίζοντας εντούτοις ότι είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος μέχρι να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού και τα μέτρα θα συνεχιστούν και τα Χριστούγεννα.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, εκφράζει την ελπίδα ότι από τον ερχόμενο Μάρτιο και Απρίλιο θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση της πανδημικής κρίσης δεδομένου ότι τα δύο από τα τέσσερα εμβόλια που βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Τονίζει ότι «τα νούμερα παραμένουν πάρα πολύ ψηλά εντούτοις η επιδημιολογική καμπή σε αυτή την τελευταία έξαρση του ίδιου κύματος φαίνεται ότι έχει φθάσει στην κορύφωση της. Το τι θα γίνει όμως το Δεκέμβριο είναι αμφίβολο ως εκ τούτου τα μέτρα θα συνεχιστούν και τις ημέρες των εορτών» ανέφερε απαντώντας στην ερώτηση εάν θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα.

Συνέστησε αυστηρή τήρηση των μέτρων (μάσκα και αποστάσεις δυο μέτρων μεταξύ των πολιτών) εξηγώντας ότι τα μέτρα που έχουν αποδώσει είναι αυτά που λήφθηκαν πριν τις 12 Νοεμβρίου.

«Έχουν ληφθεί μέτρα στις 22 Οκτωβρίου, μέτρα στις 4 Νοεμβρίου και μέτρα στις 12 Νοεμβρίου. Αυτά όμως που  έχουν αποδώσει όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες καταμετρήσεις είναι τα μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί στις δύο πρώτες ημερομηνίες και όχι τα μέτρα της 12ης Νοεμβρίου».

Σημειώνει ότι «το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου έχει μεγάλη σημασία για όλες τις χώρες καθώς και για την Κύπρο διότι γίνονται μαζικά σε μεγάλους αριθμούς. Για να βγάλω συμπεράσματα θα αναμένω να δω αποτελέσματα της τάξης των 50.000 και ακόμη των 100.000 και περισσότερα τεστ. Αυτή είναι η σημασία αυτών των τεστ» είπε και πρόσθεσε ότι τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν άλλωστε αποτελούν και ντιρεκτίβα της ευρωπαϊκής επιτροπής, διότι θα έχουν μεγάλη και αυξανόμενη θέση στη διάγνωση των χωρών της ΕΕ.

Εμβόλια

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια (της Pfizer, της Moderna, της Johnson & Johnson, και ΑstraZeneca), εξέφρασε την εκτίμηση ότι για τα δύο από τα  τέσσερα αυτό της  Pfizer και της Moderna τα πράγματα πάνε εξαιρετικά καλά διότι και  οι δύο εταιρείες θα υποβάλουν αίτηση προς έγκριση πριν το τέλος του χρόνου ενώ όπως έχουν δηλώσει και οι δύο εταιρείες έχουν έτοιμη την πλατφόρμα για την παραγωγή και μόλις λάβουν την έγκριση  θα πατήσουν το κουμπί για να ξεκινήσουν την παραγωγή.

Χαρακτήρισε αισιόδοξη ημερομηνία το Μάρτιο του 2021,  ώστε να έχει και η Κύπρος την αναλογία των εμβολίων που έχει καθοριστεί από την ΕΕ.

Της Ηρώς Ευθυμίου