You are here

Μέτρα: Ουδέτερος ο ΔΗΣΥ, πυροβολούν οι υπόλοιποι

25/02/2021 18:40

Με αρνητικά σχόλια αντιμετώπισαν τα κόμματα τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας για τη χαλάρωση των μέτρων, πλην του ΔΗΣΥ που με μια ουδέτερη ανακοίνωση, χαιρετίζει την υπευθυνότητα των πολιτών. Μάλιστα το ΑΚΕΛ προαγγέλλει ενέργειες που θα περιορίζουν τα δικαιώματα του Υπουργού Υγείας στην έκδοση διαταγμάτων.

ΔΗΣΥ: Κερδίζουμε τη μάχη

Ο ΔΗΣΥ με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου, αναφέρει ότι «σήμερα μπορούμε και ανακοινώνουμε χαλαρώσεις» ως. «αποτέλεσμα της συνειδητής προσπάθειας, της συμβολής της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας μας. Και θέλουμε και μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στην κανονικότητά μας».

Κατά το ΔΗΣΥ, «ζητούμενο είναι τώρα να προχωρήσουμε με σταθερά και προσεχτικά βήματα. Να πετύχουμε το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που επιθυμούμε και να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και της ατομικής προστασίας. Να διαφυλάξουμε την επανεκκίνηση που επιχειρούμε.

Με υπευθυνότητα και προσοχή κερδίζουμε και αυτή τη μάχη», καταλήγει.

ΑΚΕΛ: Ετοιμάζει μέτρα για τα μέτρα της Κυβέρνησης

Το ΑΚΕΛ στη δική του ανακοίνωση σημειώνει ότι «για ένα χρόνο τώρα, η κυπριακή κοινωνία έδειξε τεράστια υπευθυνότητα προς τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα ενάντια στην πανδημία. Έδειξε υπομονή ακόμα και προς τα δυσανάλογα, πρόχειρα και αντιφατικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σε διάφορες περιπτώσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο και το ΑΚΕΛ, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και ενστάσεις του, στήριξε την προσπάθεια και κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν τα μέτρα, γιατί ακριβώς ιεραρχούμε την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία πάνω από όλα.

Είναι όμως φανερό, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, ότι η κυβέρνηση καταχράται την υπευθυνότητα και την υπομονή των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων. Τα νέα μέτρα δεν βασίζονται στις επιστημονικές υποδείξεις αλλά σε πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης».

Κατά το ΑΚΕΛ «οι όποιοι περιορισμοί σε δικαιώματα και ελευθερίες επιτρέπονται, σε τέτοιες συνθήκες, μόνο όταν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα και η αναλογικότητά τους. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εντούτοις, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επιμένει σε δυσανάλογους και παρατεταμένους περιορισμούς στα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, σε μέτρα που δεν συμβάλλουν στην αναχαίτιση της πανδημίας παρά μόνο εξουθενώνουν τις αντοχές των πολιτών. Η συνεχιζόμενη καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων, παρά τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα».

Το ΑΚΕΛ στη συνέχεια αποκαλύπτει «ότι ήδη μελετούμε τρόπους θεσμικού ελέγχου που να θέτουν φραγμό στις υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με ορισμένα από τα διατάγματα για την πανδημία». Ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση να ενεργήσει πιο αποφασιστικά στο μεγάλο ζήτημα των εμβολιασμών, και «παρά τις δεδομένες δεσμεύσεις που υπάρχουν έναντι της ΕΕ» να απευθυνθεί σε άλλες πηγές και να ζητήσει εναλλακτικές λύσεις για την προστασία του κυπριακού λαού.

ΕΔΕΚ: Ανεπαρκή και αντιφατικά

«Δυστυχώς τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα είναι για ακόμα μία φορά ανεπαρκή και αντιφατικά», αναφέρει η ΕΔΕΚ και «καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς στη βάση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και με αυστηρή επιτήρηση της εφαρμογής τους.

Δυστυχώς τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα είναι για ακόμα μία φορά ανεπαρκή και αντιφατικά», προσθέτει.

Επίσης σημειώνει ότι, «παρόλο που εξηγήσαμε πολλάκις τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας για το ότι δεν εισακούστηκε η εισήγησή μας για άμεσο άνοιγμα των χώρων εστίασης, από την 1η Μαρτίου και για έναρξη των χαλαρώσεων στις συναθροίσεις των πολιτών, πάντα στη βάση πρωτοκόλλων».

ΕΛΑΜ: Φτώχεια και εξαθλίωση

Για το ΕΛΑΜ «οι χαλαρώσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση, δεν μας αφήνουν σε καμία περίπτωση ικανοποιημένους. Υπάρχουν σημαντικοί τομείς της οικονομίας που βάση των υφιστάμενων διαταγμάτων παραμένουν ανενεργοί, παρά το γεγονός πως υπάρχουν προϋποθέσεις για το αντίθετο».

Σύμφωνα με το ΕΛΑΜ, «τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα δεν οδηγούν στην επανεκκίνηση και ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας που θα έπρεπε να είναι ο στόχος, αλλά στην εξάπλωση της χειρότερης επιδημίας που είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση».