You are here

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΟΚΥπΥ €5 εκ.

15/10/2019 17:52

Την ανέγερση ορόφου στο υφιστάμενο κτίριο του Κέντρου Θαλασσαιμίας για τη δημιουργία Ανεξάρτητου Κέντρου, καθώς και συμπληρωματικό προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ ύψους 5,137 εκ. ευρώ, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Υγείας  Κωνσταντίνος Ιωάννου χαρακτήρισε τις δύο αποφάσεις σημαντικές για τον τομέα της Υγείας.
 
Αναφερόμενος στην ανέγερση του Ανεξάρτητου Κέντρου Θαλασσαιμίας, ο κ. Iωάννου είπε ότι αυτή θα έχει συνολικό κόστος 1,5 εκ. ευρώ. Θα ανεγερθεί επιπλέον όροφος στο υφιστάμενο κτίριο και ο υφιστάμενος χώρος θα ανακαινιστεί και θα παραχωρηθεί στον Μακάρειο Νοσοκομείο για ανάγκες επέκτασης του Νοσοκομείου.
 
Για επίσπευση των διαδικασιών, αποφασίστηκε όπως το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ που έχει ήδη εκτιμηθεί από τον αρχιτέκτονα για την ανέγερση του κτιρίου, να δοθεί ως χορηγία στον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο, ούτως ώστε να ξεκινήσουν τάχιστα οι εργασίες ανέγερσης του Κέντρου Θαλασσαιμίας».
 
Αναφορικά με την έγκριση του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού για τον ΟΚΥπΥ, ύψους 5,137 εκ. ευρώ, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι αυτό έγινε κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, και αφορά 37 επιπλέον θέσεων εξειδικευμένου διοικητικού προσωπικού για την καλύτερη λειτουργία των αυτόνομων νοσοκομείων, 10 επιπλέον θέσεις προσωπικού εξυπηρέτησης, κάποιες θέσεις προσωπικού Πληροφορικής, υπεύθυνων κτιρίων, κτλ.
 
«Επίσης, στον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται κονδύλια για την αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού που έχει προσληφθεί με συμβόλαια, όπως και την εξυπηρέτηση στα 15 κρατικά φαρμακεία που παραμένουν σε λειτουργία», συμπλήρωσε.
 
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι με την έγκριση του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού και τις επιπλέον θέσεις, «δείχνουμε έμπρακτα για ακόμα μια φορά τη στήριξη προς τα δημόσια νοσηλευτήρια». Μόνο για το 2019, είπε, «έχουμε εγκρίνει επιπλέον 325 νέες θέσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια που αφορούν γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό. Με αυτές τις 37 επιπλέον θέσεις δείχνουμε έμπρακτα τη στήριξη μας προς τα αυτόνομα νοσηλευτήρια που ήταν και κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ».
 
Επίσης, ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την πορεία της υγείας του μικρού Αντώνη, ο οποίος έλαβε θεραπεία από τις 26 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. «Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι πάει καλά, έχει βελτίωση και ενημερώσαμε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι το συνολικό κόστος ήταν γύρω στα 2,6 εκ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη προπληρωθεί στα Νοσοκομεία της Αμερικής. Το σημαντικό είναι ότι η υγεία του παιδιού πάει καλά, και αναμένουμε και ελπίζουμε, το ίδιο να πράξει και η Κυβέρνηση της Ελλάδας για το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που αντιμετωπίζει μικρό παιδί στην Ελλάδα. Η θεραπεία θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, άρα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου θα επιστρέψει», ανέφερε.
 
Καταχρήσεις ΓεΣΥ

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που αφορά σε καταχρήσεις στο ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε το θέμα ως εξαιρετικά σημαντικό.

«Το έχω αναφέρει και στην ενημέρωση που είχα κάνει στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη και οι εντολές που έχω δώσει είναι να ενταθούν οι προσπάθειες για καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Σίγουρα υπάρχουν καταχρήσεις, έχουν καταγραφεί αυτές τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ, έχω τύχει ενημέρωσης για αυτό το φαινόμενο και εναπόκειται και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του μέσω της εισαγωγής πρωτοκόλλων και κανονισμών, ενίσχυσης του Τμήματος Αποζημιώσεων, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει την κατάχρηση.
 
Προσπάθειες κατάχρησης πάντα θα υπάρχουν, επεσήμανε, «το θέμα είναι να γίνεται προσπάθεια εκ μέρους του ΟΑΥ προς αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παραιτήσεις γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια και τι συμβαίνει με εκείνες τις θέσεις, ο κ. Υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις εκείνες είναι εγκεκριμένες. «Όταν παραιτείται κάποιος, προκηρύσσεται η θέση και προσλαμβάνεται άλλος. Ήδη είναι σε εξέλιξη η πλήρωση 61 θέσεων που προκηρύχθηκαν τον προηγούμενο μήνα από τον ΟΚΥπΥ», είπε, προσθέτοντας ότι υπήρξε ενδιαφέρον.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανησυχία για τη συνεχή ροή παραιτήσεων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι σίγουρα είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο το Υπουργείο όσο και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγεία.
 
«Σίγουρα, η αγορά από μόνη της καθορίζει εάν γίνονται σωστές ενέργειες. Εάν δεν υπήρχε ανταπόκριση για την πλήρωση των θέσεων με την προκήρυξη των θέσεων, θα ήταν ανησυχητικό. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον προς πλήρωση των θέσεων, είναι  θέμα χρόνου πλέον -όπως έχω αναφέρει και στη Βουλή την περασμένη βδομάδα-, διότι σίγουρα δημιουργείται ένα κενό από τη μέρα αφυπηρέτησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης, υπάρχει ένα δεδομένο πρόβλημα υποστελέχωσης. Το ανησυχητικό θα ήταν να μην γίνονταν ενέργειες προς αντικατάσταση αυτών των ατόμων. Αλλά είναι προς εξέλιξη ο διάλογος αυτή τη στιγμή μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των συντεχνιών των γιατρών για την παραχώρηση κινήτρων».
 
Υπενθύμισε ότι ήδη έχουν παραχωρηθεί κίνητρα στους Προσωπικούς Ιατρούς και εξετάζονται κίνητρα για τους Ειδικούς Ιατρούς και απομένει να συμφωνήσουν για αυτά τα κίνητρα. Θεωρώ ότι με τα επιπλέον αυτά κίνητρα, που θα δίνονται ανά ιατρική πράξη, θα είναι ακόμα πιο ελκυστική η εργοδότηση στα δημόσια νοσηλευτήρια, είπε. Τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δοθεί αρκετά οικονομικά κίνητρα στα δημόσια νοσηλευτήρια και αναφέρθηκε στην αναβάθμιση στις κλίμακες που έγινε το 2018, την αύξηση της υπερωριακής αποζημίωσης τον περασμένο Δεκέμβρη και άλλα πολλά που έχουμε αναφέρει στη χθεσινή μας ανακοίνωση», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.
 
Σε σχέση με την αναφορά που έγινε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για ενδιαφέρον από 10 ιατρούς από την Ελλάδα για στελέχωση των ΤΑΕΠ, ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον που υπήρξε και δήλωσε ότι έγιναν οι διαδικασίες και προσφέρθηκαν συμβόλαια και στους 10 ιατρούς.
 
Σε ερώτηση εάν υπήρξε αποτέλεσμα από τον διάλογο με τον ΠΑΣΙΝ για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ στη 2η φάση, ο κ. Iωάννου εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετική κατάληξη του διαλόγου, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να προκαταβάλει την έκβαση της διαπραγμάτευσης.