You are here

Συναγερμός για εισαγόμενη αναζωπύρωση του ιού

30/07/2020 07:06

Σε συναγερμό τέθηκε η επιδημιολογική ομάδα της κυβέρνησης μετά την αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες ενώ, την ίδια ώρα τεχνοκράτες του υπουργείου οικονομικών, άρχισαν να «φρεσκάρουν» τα σενάρια για την αντιμετώπιση ενός δεύτερου κύματος πανδημίας.

Μέλη της επιστημονικής ομάδας με δηλώσεις τους στη StockWatch, κάνουν λόγο για εισαγόμενη αναζωπύρωση του Covid -19 και καθιστούν σαφές ότι η επαναφορά μέτρων προστασίας είναι αναγκαία με βάση τα νέα δεδομένα ώστε, όπως επισημαίνουν, να αποφευχθεί τυχόν νέο lockdown.

Οι αναφορές σε εισαγόμενα κρούσματα προκαλούν προβληματισμό για το άνοιγμα των αεροδρομίων, αφού ως γνωστό το όφελος που υπολογιζόταν ότι θα προκύψει από τη ροή τουριστών, είναι ελάχιστο σε σχέση με τον κίνδυνο δεύτερου καθολικού lockdown.

«Η επιδημιολογική μας εικόνα τις τελευταίες μέρες με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού προκαλεί εύλογες ανησυχίες», τόνισε στη StockWatch, ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης – μοριακός ιολόγοςτου τμήματος βιολογικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και σύμβουλος του υπουργείου υγείας για θέματα κορωνοϊού.

Ο κ. Κωστρίκης υπέδειξε ότι «αν συνεχιστεί η καταγραφή τέτοιων αριθμών κρουσμάτων και τις επόμενες τρείς με τέσσερις μέρες, τότε η κατάσταση θα πρέπει να θεωρείται σοβαρή».

Η ανατροπή της πολύ καλής, μέχρι πρόσφατα, επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, κτυπά δυνατό καμπανάκι στους ειδικούς.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου εξήγησε ότι αν καταγράφονται πέντε κρούσματα ανά 1000 εξετάσεις ημερησίως και για συνεχόμενες μέρες, «τότε δικαιολογούνται οι οποιεσδήποτε ανησυχίες και αποτελούν λόγο για λήψη μέτρων».

Η προσοχή του προβληματισμού στη Λεμεσό

Η προσοχή στρέφεται στη Λεμεσό όπου τις τελευταίες μέρες έχει καταστεί εστία προβληματισμού για τους επιδημιολόγους.  Γι’ αυτό και σήμερα, και μετά τη χθεσινή ψυχρολουσία που προκάλεσαν τα 13 νέα κρούσματα κορωνοϊού, η επιστημονική ομάδα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό υγείας.

Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η ανταλλαγή απόψεων ως προ το πλαίσιο των μέτρων που θα προταθεί αύριο Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχει η ομάδα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη.

Ο δρ Πέτρος Καραγιάννης, καθηγητής μοριακής βιολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, ανέφερε στη StockWatch ότι η έξαρση κρουσμάτων στη Λεμεσό πείθει ότι η αναζωπύρωση είναι εισαγόμενη αν ληφθεί υπόψη, όπως σημείωσε, ότι η συγκεκριμένη πόλη στη διάρκεια της πανδημίας κατέγραφε μειωμένους αριθμούς κρουσμάτων σε σχέση με άλλες πόλεις.

«Εκτιμώ ότι η αύξηση στην καταγραφή περιστατικών κορωνοϊού άρχισε να παρουσιάζεται 10 μέρες μετά που είχαν ανοίξει τα αεροδρόμια», παρατήρησε ο δρ Καραγιάννης.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός μεταφορών Γ. Καρούσος ερωτηθείς αν δικαιολογούνται οι ανησυχίες από την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, δήλωσε «πως δεν υπάρχει ανησυχία γιατί τα αεροδρόμια μας, είναι στημένα και λειτουργούν με τρόπο ώστε να μειώνουμε το ρίσκο».

Συγκεκριμένες εισηγήσεις στον ΠτΔ

Συγκεκριμένες εισηγήσεις θα θέσει αύριο ενώπιον του προέδρου Αναστασιάδη η επιστημονική ομάδα.

Κωδικοποιώντας τη νέα δέσμη προστατευτικών μέτρων που θα προταθούν, τα δύο μέλη της επιστημονικής ομάδας, Κωστρίκης και Καραγιάννης, αναφέρθηκαν ειδικότερα στην επαναφορά της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Επισήμαναν ότι ενδέχεται να επανέλθουν μέτρα τα οποία είχαν αρθεί πρόσφατα, λόγω της καλής επιδημιολογικής εικόνας που παρουσίασε η χώρα, χωρίς σε αυτή τη φάση, όπως είπαν, να επιβάλλεται επαναφορά του lockdown.

Επίσης η επιστημονική ομάδα προτίθεται να προτείνει τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων στα αεροδρόμια και στην κοινότητα.

Είναι πιθανόν να αλλάξει το διάταγμα σε σχέση με τον αριθμό συνάθροισης πολιτών σε κοινόχρηστους χώρους.

«Ίσως επιβάλλεται να μελετήσουμε τη λήψη μέτρων εξ υπαρχής με δεδομένο ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό», παρατήρησε ο δρ Κωστρίκης.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι ταξιδιώτες που φθάνουν από χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Γ» θα πρέπει, όπως τόνισε, να μπαίνουν σε καραντίνα για χρονικό διάστημα των 14 ημερών και να ελέγχονται από αρμόδιους λειτουργούς των υγειονομικών αρχών.

«Κάπου έχουμε ξεχάσει ότι ο ιός είναι ανάμεσα μας», υπενθύμισε ο δρ Καραγιάννης και υπέδειξε :

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να κρατάμε αποστάσεις. Οι εργοδότες να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους για να εφαρμόζουν τους κανονισμούς στο ακέραιο».

Ο δρ Κωστρίκης συνέστησε προς τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας να διερευνήσουν, γιατί ενώ φθάνουν στο νησί ταξιδιώτες με αρνητικό τεστ, στη συνέχεια διαπιστώνεται μετά από δεύτερο τεστ, ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Προβληματισμός στα υπουργεία

Η ανατροπή της καλής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, δεν αφήνει αδιάφορα τα υπουργεία οικονομικών και εργασίας τα οποία έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία.

Η ανάγνωση των μέχρι σήμερα επιπτώσεων στην οικονομία επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά και παρά το γεγονός ότι έχουν πάρει κάποιες ανάσες από τις εκδόσεις χρέους και πρόσφατα από κονδύλια της ΕΕ, εντούτοις, σύμφωνα με τεχνοκράτες του υπ. οικονομικών, θα είναι πολύ δύσκολο να αντέξουν επιπρόσθετες δαπάνες από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας.

Τα αποθέματα του κράτους, όπως σημείωσαν, εξαντλούνται και τυχόν αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα επιδράσει αρνητικά στις προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, αν ληφθεί υπόψη, όπως τόνισαν, ότι τα έσοδα φέτος από τον τουρισμό θα είναι δραματικά μειωμένα.

Του Λεύκου Χρίστου