You are here

Τρέμει το δεύτερο lockdown η κυβέρνηση

19/10/2020 06:53

Η Κύπρος βιώνει πλέον ένα δεύτερο κύμα πανδημικής κρίσης, με την κυβέρνηση να προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει ένα δεύτερο καθολικό lockdown, που θα προκαλούσε χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων.

Τα αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν διπλή απειλή για την υγεία αλλά και για τον αντίκτυπο που θα έχει η αναζωπύρωση της πανδημικής κρίσης στην πραγματική οικονομία και στα ταμεία του κράτους.

Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, ειδικότερα μετά την απόφαση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών να αυξήσουν τα περιοριστικά μέτρα, σε μία ύστατη προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων που καλπάζει.

Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, η Κύπρος καταγράφει 100 και 200 κρούσματα ημερησίως.

Στα πλείστα κράτη της Ευρώπης σήμανε συναγερμός και η κοινότητα των οικονομολόγων προειδοποιεί ότι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού προκαλεί απειλή διπλής ύφεσης.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο γρήγορα η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πληγεί από ένα δεύτερο κύμα», δήλωσε στους Financial Times η Katharina Utermöhl, ανώτερη οικονομολόγος της Allianz.

«Βλέπουμε τον ρυθμό ανάπτυξης σε αρκετές χώρες να είναι αρνητικός το τέταρτο τρίμηνο του έτους και ο κίνδυνος για νέα ύφεση είναι απόλυτα ορατός», σημείωσε.

Ο Jörg Krämer, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Commerzbank, επεσήμανε ότι οι πολιτικοί ηγέτες ελπίζουν ότι θα αποφύγουν καθολικό lockdown που προκάλεσε ρεκόρ ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Οι πολιτικοί έχουν μάθει τα μαθήματά τους από το πρώτο κύμα», δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ένα νέο lockdown δεν θα πρέπει να αναμένεται λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους.

Απόμακρο ένα δεύτερο lockdown

Για τους ίδιους λόγους και η κυπριακή κυβέρνηση, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, δεν προτίθεται να επαναφέρει καθολικό lockdown, τόνισε στη StockWatch ανώτατη πηγή του υπουργείου οικονομικών επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τον περασμένο Μάρτιο, ζωτικοί τομείς της οικονομίας θα γίνουν ακόμη πιο σοβαρά σε ενδεχόμενο πλήρους επέκτασης των περιοριστικών μέτρων.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι, θα επιδείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα και συνέπεια σε ότι αφορά την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, διαφορετικά, παρατήρησε, «θα είμαστε άξιοι της τύχης μας».

«Δεν θα αντέξουν ούτε τα δημόσια οικονομικά και ούτε οι επιχειρήσεις ένα δεύτερο lockdown», επισημαίνει στη StockWatch ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.

Σημείωσε ότι αν η πανδημική κρίση παραταθεί, τότε, οι προοπτικές και το 2021 θα είναι ακόμη πιο δυσοίωνες καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν τεράστια προβλήματα που ενδεχομένως, όπως σημείωσε, να οδηγήσουν και σε κλείσιμο επιχειρήσεων, κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και όχι μόνο.

Στο υπουργείο οικονομικών και στο υπουργείο εργασίας τεχνοκράτες επεξεργάζονται τη νέα δέσμη μέτρων στήριξης της απασχόλησης και της εργασίας, στη βάση της αρνητικής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, αλλά με γνώμονα τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους.

Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, θα ηγηθεί σήμερα κρίσιμης σύσκεψης στην οποία κλήθηκαν να συμμετέχουν οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενόψει των νέων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Τα σχέδια, όπως δήλωσε στη StockWatch η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, θα τροποποιηθούν έτσι ώστε να καλύψουν αυξημένο αριθμό εργαζομένων σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι συναφείς με τον τουριστικό τομέα.

Τα νέα σχέδια στήριξης αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου και θα είναι χρονικής διάρκειας πέντε μηνών. Θα λήξουν στις 31 Μαρτίου του 2021.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας μιλώντας στη StockWatch στάθηκε στην εν λευκώ δυνατότητα που έδωσε πρόσφατα η βουλή στην υπουργό εργασίας να εκδίδει διατάγματα στήριξης της οικονομίας, κάτι το οποίο, όπως είπε, αναδεικνύει τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχέδια στήριξης θα δίνουν ανάσα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους, αλλά κυρίως θα κατοχυρώνουν το συνεχές της απασχόλησης.

Δεν έκρυψε τις ανησυχίες του από το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών δεν θα αντέξουν ένα παρατεταμένο δεύτερο κύμα πανδημίας.

«Ζούμε όντως, το απόμακρο, μέχρι πρόσφατα σενάριο ενός δεύτερου κύματος πανδημικής κρίσης», παρατήρησε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

Τόνισε ότι η υγεία των πολιτών και η οικονομία στηρίζονται στην πιστή εφαρμογή των νέων υγειονομικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δεν θα είναι σε θέση να αντέξει ένα δεύτερο καθολικό lockdown.

Στην Ευρώπη κυριαρχεί πανικός

Στην Ευρώπη ο πανικός από το δεύτερο κύμα πανδημίας κυριαρχεί στις πλείστες των χωρών.

Η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες έχουν επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα την περασμένη εβδομάδα για να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα μολύνσεων από τον Covid-19. Εντός των προσεχών ημερών δεν αποκλείεται η επέκταση τους.

Την Κυριακή, το Βέλγιο ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των μπαρ και καφέ για τέσσερις εβδομάδες, ενώ η Ελβετία διεύρυνε τις οδηγίες για τη χρήση μάσκας.

Η Γαλλία έθεσε σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις κατά τη νυκτερινή περίοδο .

Ο Klaas Knot, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στους FT ότι «πολλές χώρες βιώνουν τώρα ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων».

«Αυτό», πρόσθεσε, «σημαίνει ότι η ανάκαμψη φαίνεται τώρα πιο μακριά από ό,τι περιμέναμε και ο οικονομικός αντίκτυπος εντείνεται».

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αντιδράσει σε μια οικονομία που υποχώρησε πρόσφατα σε αποπληθωρισμό, προσθέτοντας επιπλέον €500 δισ. στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά ομολόγων τον Δεκέμβριο.

Σε ένα περαιτέρω σημάδι ότι είναι πιθανή μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση, ο Robert Holzmann, επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, μιλώντας επίσης στους FT εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω χαλαρώσεις από την Φρανκφούρτη.

«Το προγραμματισμένο ταμείο ανάκτησης €750 δισ. της ΕΕ βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και ως εκ τούτου, είναι απίθανο να ξεκινήσει η διανομή χρημάτων στους επόμενους 12 μήνες».

Πάντως, με την ανοδική τάση που έχει παγκοσμίως ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, που είναι πιο πάνω από την περίοδο αιχμής του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου, οι ανησυχίες των κυβερνήσεων εστιάζονται στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια καθώς τα νοσοκομειακά κρεβάτια γεμίζουν και πάλι.

Στην Κύπρο το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν συνολικά 265 κρούσματα. Τα 202 το Σάββατο και τα υπόλοιπα 63 χθες. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων Covid-19 ανήλθε στις 2,644. Δεκαπέντε ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς στην Αμμόχωστο. Δύο ασθενείς με κορωνοϊό βρίσκονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας.

Του Λεύκου Χρίστου