You are here

Τρία τα sms, ανοίγουν λιανικό και δημοτικά

25/01/2021 15:50

Στη σκιά του νέου στελέχους του κορωνοϊού ο οποίος ξεκίνησε από τη Βρετανία και εξαπλώθηκε σε όλες τις χώρες ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν και στην Κύπρο, το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει με πολύ συντηρητικά βήματα, στη βάση των εισηγήσεων των μελών της επιδημιολογικής ομάδας.

Οι εισηγήσεις που τέθηκαν σήμερα από την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση του Covid – 19, στη σύσκεψη στο Προεδρικό υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα τεθούν ξανά στο μικροσκόπιο πέντε υπουργών, Οικονομικών, Εσωτερικών, Μεταφορών, Παιδείας και Εργασίας. Η διυπουργική επιτροπή θα υποβάλει τις τελικές της εισηγήσεις στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη κατά την οποία θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου.

Κατ’ αρχήν να σημειωθεί ότι παραμένουν τα sms 8998, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθούν από δυο σε τρία.

Επιβεβαιώνονται επίσης οι πληροφορίες ότι το Υπουργικό θα ανάψει πράσινο φως στην επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου.

Η κυβέρνηση επίσης φαίνεται ότι υιοθετεί την εισήγηση της επιδημιολογικής ομάδας για τακτικό έλεγχο rapid test (μια φορά την εβδομάδα) σε όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων και υπηρεσιών που θα επαναλειτουργήσουν.

Επιβεβαιώνονται επίσης οι πληροφορίες ότι σε πρώτη φάση θα επαναλειτουργήσουν τα κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα και ινστιτούτα αισθητικής.

Διιστάμενες είναι οι απόψεις εάν θα ανοίξουν ή όχι τα γυμναστήρια.

Θα συνεχίσει επίσης να ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Αναμένεται επίσης ότι θα επιτραπεί εκ νέου ο εκκλησιασμός μέχρι όμως τα 50 άτομα.

Αντίθετα κλειστά αναμένεται ότι θα παραμείνουν μέχρι τις αρχές Μαρτίου τα malls, οι χώροι εστίασης και τα καφεστιατόρια.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, όλα δείχνουν άνοιγμα των δημοτικών σχολείων ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν μαζί με τα δημοτικά θα επιστρέψουν στα θρανία και οι τελειόφοιτοι των λυκείων.

Οι επιδημιολόγοι συστήνουν σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και κάθε δύο εβδομάδες επαναξιολόγηση των νέων δεδομένων οπότε και θα αποφασίζονται αν θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις η όχι.

Της Ηρως Ευθυμίου