You are here

ΥΠΟΙΚ: Ζητούνται εξηγήσεις για τα €40 εκατ. ΓεΣΥ

21/10/2021 16:24

Για να υπάρχουν συνεχώς  ελλείμματα στο ΓεΣΥ, σημαίνει ότι κάπου χωλαίνει το σύστημα, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υποδεικνύοντας ότι δεν πρέπει να ξεφεύγει από τις μελέτες.

Μιλώντας σε μεσημβρινή εκπομπή του ΟΜΕΓΑ, ο κ. Πετρίδης κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του ΟΑΥ για κρατική ενίσχυση €40 εκατ. σε βάθος τριετίας, προκειμένου να ισορροπήσει το ταμείο του συστήματος μετά το σοβαρό πλήγμα των €240 εκατ. που δέχθηκε στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας, είπε ότι σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας θα ζητήσει να ενημερωθεί για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τα  νοσοκομεία, το ΓεΣΥ, τον ΟΑΥ, αλλά και για το ίδιο το υπουργείο Υγείας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε και εμείς ανησυχίες, θεωρούμε ότι το ΓεΣΥ είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία πρέπει να προστατεύσουμε, όμως για να την προστατεύουμε πρέπει να γίνουν πάρα πολλές διορθωτικές κινήσεις σε όλα τα μέτωπα».

Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να αντιμετωπίζει αρνητικά το αίτημα του ΟΑΥ, διευκρινίζοντας ότι «η πανδημία πληρώθηκε με συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς και επιπλέον €100 εκατ. από το κράτος».

Εξέφρασε επίσης δυσαρέσκεια, λέγοντας ότι «δεν βλέπουμε να προχωρά η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων με τον τρόπο που θα θέλαμε. Δεν φαίνεται να μειώνονται τα ελλείμματα».

Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε εκθέσεις του γενικού ελεγκτή που φανερώνουν ενδεχόμενες καταχρήσεις από γιατρούς τονίζοντας ότι «θα πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες διότι θα πρέπει να σεβαστούμε τις συνεισφορές και τα λεφτά των φορολογουμένων».

Επανέλαβε ότι «πρέπει να εξετάσουμε με τον αρμόδιο υπουργό με προσοχή όλα τα θέματα διότι δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα να ξεφύγουν, γιατί αυτό που θα πληγεί θα είναι το ίδιο το ΓεΣΥ και εμείς θέλουμε να είναι βιώσιμο. Θέλουμε να προστατεύσουμε και τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του».

Σχετικά με το αίτημα του ΟΑΥ, είπε ότι δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση και ότι η μόνη πληροφόρηση που έχει είναι  από τα ΜΜΕ.

Της Ηρώς Ευθυμίου