You are here

Ζυγίζουν τα νέα μέτρα και τις ζημιές

26/11/2020 07:08

Μεγάλες διεργασίες και ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του προεδρικού και της επιδημιολογιακής ομάδας της κυβέρνησης, πριν ληφθούν αύριο οριστικές αποφάσεις για την επόμενη φάση της διαχείρισης της πανδημίας, την ίδια στιγμή που οι άμεσα επηρεαζόμενοι μετρούν τις ζημιές τους.

Οι αυριανές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό υγείας.

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της συμβουλευτικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch, διευκρίνισε ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης μας ζήτησε πιο λεπτομερή ανάλυση στο κάθε μέτρο που προτείνεται ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία, με αποτέλεσμα να δούμε τα προβλήματα και τις παρεξηγήσεις που είχαν δημιουργηθεί στη Λεμεσό με τα μπλόκα  και τα τεστ».

Σημείωσε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο και θα τεθούν σε εφαρμογή την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ώστε να δοθεί χρόνος προς τους πολίτες να εξοικειωθούν με τα μέτρα. Τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα λήγουν στις 30 Νοεμβρίου.

Συνέστησε υπομονή μερικούς μήνες ακόμη διότι όπως επεσήμανε σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο τέλος Δεκεμβρίου.

Απέφυγε να αναφερθεί στα μέτρα καθώς υπάρχει δέσμευση να μην γίνουν οποιεσδήποτε ανακοινώσεις, ανέφερε εντούτοις ότι δεν συστήνεται το καθολικό lockdown, διότι ούτε η κυβέρνηση ούτε η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα το προτείνει.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

Πρώτον, άρση του τοπικού lockdown στην Πάφο λόγω της σημαντικής βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας.

Δεύτερον, παράταση του τοπικού lockdown στη Λεμεσό για μερικές ακόμη ημέρες σε συνδυασμό επιμέρους χαλαρώσεων σε κάποιες κατηγόριες και, ενδεχομένως, στις μετακινήσεις.

Τρίτον, παράταση των μέτρων σε παγκύπρια κλίμακα που ισχύουν σήμερα για ακόμη μερικές ημέρες.

Το σενάριο για τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων προνοεί χαλαρώσεις στον αριθμό των συναθροιζομένων σε σπίτια και παράταση της ώρας της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις είναι και το κλείσιμο μια εβδομάδα νωρίτερα των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων και η σταδιακή μετάβαση σε οριζόντια μέτρα ανά το παγκύπριο.

Απευθύνουν έκκληση για πραγματική στήριξη  

O εκπρόσωπος των κέντρων εστίασης Πάφου Φίλιππός Γενεθλίου, δήλωσε στη StockWatch, ότι «ζητούμε την άρση των περιοριστικών μέτρων επειδή στην επαρχία μας όπως φαίνεται έχουν μειωθεί σημαντικά τα κρούσματα. Ταυτόχρονα όμως ζητούμε όπως το ωράριο για τα κέντρα αναψυχής επανέλθει μέχρι τη μια τα μεσάνυκτα».

Σημείωσε ότι «οι επιστήμονες που εισηγούνται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι γενικότερα τα περισσότερα καταστήματα λιανικού εμπορίου εργάζονται μέχρι τις 9:30 το βράδυ άρα πότε θα πάνε στο σπίτι τους οι άνθρωποι και πότε θα ετοιμαστούν να βγουν έξω για φαγητό και ποτό όταν μας κλείνουν στις 10:30».

Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις του εκπροσώπου των κέντρων εστίασης στην τουριστική πόλη, Δημήτρη Καλλή, ο οποίος επίσης είπε ότι το ωράριο των κέντρων εστίασης πρέπει να παραταθεί μέχρι τη μια τα μεσάνυκτα.

«Σε αντίθετη περίπτωση προτιμούμε να μας αφήσουν κλειστούς» τόνισε.

Ο κ. Καλλής απηύθυνε επίσης έκκληση προς την κυβέρνηση για επιπρόσθετη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης επειδή όπως είπε έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από άλλες επιχειρήσεις από την πανδημική κρίση και τα περιοριστικά μέτρα.

Με τους συναδέλφους του συμφώνησε και το μέλος του συνδέσμου κέντρων αναψυχής Λεμεσού, Κύπρος Κυπριανού, ο οποίος επίσης απηύθυνε έκκληση για επιπρόσθετη στήριξη από την κυβέρνηση  υποδεικνύοντας ότι είναι δώρο άδωρο γι’ αυτούς το μέτρο του υπουργείου εργασίας για στήριξης του προσωπικού διότι η πρόταση προνοεί ότι θα πρέπει να υπάρχει μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων στο 80% για να καλυφτεί το προσωπικό, από το συγκεκριμένο μέτρο.

«Ζητούμε στήριξη με πραγματικά μέτρα και να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με κανονικό ωράριο, χωρίς περιορισμούς ειδάλλως δεν υπάρχει λόγος για να ανοίξουμε» ανέφερε και ο κ. Κυπριανού.

Της Ηρώς Ευθυμίου