You are here

116 στη «μαύρη λίστα» για Ακάλυπτες

31/03/2003 17:21
- Σε 60 μέρες εφαρμογής της νέας νομοθεσίας
- 528 εξέδωσαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα αξίας £369.000


Δύο μήνες μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας περί ακάλυπτων επιταγών, 528 πρόσωπα έχουν καταγγελθεί ότι έχουν εκδώσει 556 συνολικά ακάλυπτες επιταγές, η αξία των οποίων ανέρχεται στις £369 χιλιάδες. Σε 116 εκ των 528 προσώπων έχουν παγοποιηθεί όλοι οι τρεχούμενοι λογαριασμοί που τα πρόσωπα αυτά τηρούν σε οποιαδήποτε τράπεζα ή συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα, αφού το όνομα τους τοποθετήθηκε στη «μαύρη λίστα» (στο ΚΑΠ που διατηρεί η Κεντρική Τράπεζα) και έχουν υποστεί τις συνέπειες που προβλέπουν οι σχετικές Οδηγίες, της νέας νομοθεσίας.

Από τους 528, οι 401 περιπτώσεις είναι φυσικά και τα υπόλοιπα 127 είναι νομικά πρόσωπα.

Από το συνολικό αριθμό των προσώπων που έχουν καταχωρηθεί στο κυρίως Αρχείο, 96 είναι φυσικά πρόσωπα και 20 νομικά. Επιπλέον έχουν καταχωρηθεί στο κυρίως Αρχείο 39 φυσικά πρόσωπα τα οποία κρίθηκε ότι είναι σε θέση να ασκούν έλεγχο στους λογαριασμούς των 20 νομικών προσώπων που έχουν καταχωρηθεί.

Διευκρινίζεται ότι το Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών αποτελείται από δύο καταλόγους, τον προκαταρκτικό κατάλογο και το κυρίως Αρχείο. Στον μεν πρώτο, καταχωρούνται όλες οι ακάλυπτες επιταγές που παρουσιάζονται στις Τράπεζες και τα Συνεργατικά Ιδρύματα, δηλ. όλες οι επιταγές που στην τελευταία τους παρουσίαση, και αφού έχουν παρέλθει 15 μέρες από την πρώτη παρουσίαση, παραμένουν απλήρωτες λόγω έλλειψης ή ανεπάρκειας διαθέσιμων κεφαλαίων του εκδότη τους.

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν εκδώσει ακάλυπτες επιταγές και έχουν καταχωρηθεί στον προκαταρκτικό κατάλογο, μεταφέρονται αυτόματα στο κυρίως Αρχείο, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις καταχώρησης που προβλέπονται στις σχετικές Οδηγίες, δηλαδή αν έχουν εκδώσει τρεις ή περισσότερες ακάλυπτες επιταγές ανεξαρτήτως ποσού ή αν έχουν εκδώσει ακάλυπτη επιταγή ή ακάλυπτες επιταγές για συνολικό ποσό πέραν των £1.000.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς ακάλυπτη επιταγή θεωρείται αυτή που σε διάστημα 15 ημερών από την πρώτη παρουσίαση της σε τράπεζα, δεν μπορεί να πληρωθεί. Τα ονόματα όσων ατόμων εκδίδουν ακάλυπτες επιταγές, καταχωρούνται κανονικά στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών στο οποίο παραμένουν μέχρι και τρία χρόνια, γεγονός που τους στερεί το δικαίωμα διατήρησης τρεχούμενου λογαριασμού σε οποιαδήποτε εμπορική Τράπεζα ή Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη