You are here

-21% οι άδειες οικιακών βοηθών

16/04/2013 06:59
Η οικονομική περισυλλογή που εφαρμόζουν όλα σχεδόν τα νοικοκυριά ώθησε πολλούς Κύπριους να τερματίσουν την απασχόληση οικιακών εργαζομένων, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους τα τελευταία πέντε χρόνια μειωθεί αισθητά.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν για οικιακούς εργαζόμενους το 2011 ήταν 16,987, ενώ το 2012 εκδόθηκαν 13,364 άδειες με μείωση 21,3%.

Οι σχετικοί αριθμοί δεν αντιστοιχούν σε πρόσωπα αφού σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ανανεώσεις αδειών.

Βάσει των στοιχείων του αρμόδιου υπουργείου ο συνολικός αριθμός των οικιακών εργαζομένων στην Κύπρο φτάνει τις 36,700.

Αύξηση μισθών

Πάντως, μπορεί να έχουν μειωθεί οι μισθοί στο δημόσιο και στο ιδιωτικό τομέα από το περασμένο Ιούλιο, αλλά αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός των οικιακών βοηθών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, από 1/1/2012 μέχρι 30/6/2012, η καταβολή της αύξησης είχε ανασταλεί ενόψει της οικονομικής κρίσης.

Όμως, όπως σημειώνει ο υπουργός, η συνέχιση της μη καταβολής της ΑΤΑ θα αποτελούσε δυσμενή διάκριση για τους οικιακούς εργαζόμενους αφού στον ιδιωτικό τομέα καταβαλλόταν κανονικά για τα έτη 2012 και 2013. Γι’ αυτό αποφασίστηκε από τον Ιούλιο 2012 ο ακαθάριστος μισθός των οικιακών βοηθών ν’ αυξηθεί από €478 σε €484 και ο καθαρός μισθός από €326 σε €331.

Αναθεώρηση τελών

Από την 1η Φεβρουαρίου, μετά και την έγκριση της Βουλής, αναθεωρήθηκαν τα τέλη διαφόρων κατηγοριών αδειών παραμονής με στόχο την ορθολογική πολιτική που μειώνει ή και απαλλάσσει από την επιβάρυνση υποβολής τελών τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος.

Ουσιαστικά καταργούνται τα τέλη για υποβολή αίτησης, εξέτασης και έκδοσης άδειας εισόδου καθώς και για υποβολή αίτησης, εξέτασης και έκδοσης άδειας προσωρινής παραμονής/απασχόλησης για οικιακό εργαζόμενο, για τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος.

Επίσης μειώνονται τα τέλη για υποβολή αίτησης, εξέτασης και έκδοσης άδειας εισόδου καθώς και για υποβολή αίτησης, εξέτασης και έκδοσης άδειας προσωρινής παραμονής/απασχόλησης για οικιακό εργαζόμενο, από υπερήλικα άτομα άνω των 75 ετών, από ανάπηρα άτομα σε τροχοκάθισμα ή άτομα καθηλωμένα στο κρεβάτι και από άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, από €119,60 σε €70.

Όσον αφορά τις ανανεώσεις, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, καθορίζεται τέλος €70 χωρίς διαφοροποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής των οικιακών εργαζομένων.

Στις ανανεώσεις καταβάλλεται ως τέλος το ποσό των €70, αντί του ποσού των €205,03 για ανανέωση πέραν των 4 χρόνων και €290,46 για ανανέωση πέραν των 6 χρόνων.

Το θέμα ήρθε στο φως μετά από ερωτήσεις που υπέβαλλαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης και των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου