You are here

Αισθητή διολίσθηση Κύπρου στους δείκτες διακυβέρνησης

24/09/2018 06:58

Διολίσθηση στους 5 από τους 6 δείκτες διακυβέρνησης για το 2017, δείχνουν στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι οι θεσμοί της χώρας διαβρώνονται.

Η διολίσθηση αφορά δείκτες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το κράτος δικαίου, την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης, την ποιότητα ρύθμισης και πολιτική σταθερότητα για την περίοδο 2017.

Μόνο ο δείκτης συμμετοχής και λογοδοσίας βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτά που ήταν προ δεκαετίας.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ο έλεγχος της διαφθοράς βρίσκεται σε χειρότερα επίπεδα από ότι πριν.  Για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η βαθμολογία της Κύπρου μειώθηκε στο 0,78 από 1,25 το 2012 και 1,08 το 2007.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, η βαθμολογία είναι 0,92 από 1,39 το 2012 και 1,43 το 2007.

Στα ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ότι το κράτος δικαίου στην Κύπρο παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση, από 1,12 το 2007 σε 1,10 το 2012 και 0,88 το 2017.

Σημαντική υποχώρηση παρουσιάζει και η ποιότητα της εποπτείας.

Οι τιμές των έξι παγκόσμιων δεικτών διακυβέρνησης (Worldwide Governance Indicators) που εισηγήθηκε και χρησιμοποιεί παγκοσμίως η Παγκόσμια Τράπεζα Τράπεζα μπορεί να κυμαίνονται από μηδέν μέχρι εκατό. Η τελική τιμή του κάθε δείκτη προκύπτει από τη σύνθεση των απαντήσεων που δίνουν πολίτες και εθνικοί κοινωνικοί και αναπτυξιακοί φορείς σε έρευνες εξειδικευμένων εταιρειών δημοσκοπήσεων ή μεγάλων ερευνητικών ινστιτούτων.

Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης τόσο σημαίνει ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη/ ικανοποίηση του κοινού για το συγκεκριμένο τομέα διακυβέρνησης στη χώρα τους.

Π. Δημητριάδης: Ανησυχητική η διολίσθηση δεικτών

Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, αναφέρει στη StockWatch ότι για την Κύπρο για την τελευταία πενταετία είναι ανησυχητική γιατί οι δείκτες αυτοί είναι καθοριστικοί όχι μόνο για την βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και τη γενικότερη ευημερία μιας χώρας. 

«Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες όπως οι Φινλανδία, Δανία και Νορβηγία που κατέχουν τις πρώτες θέσεις στο World Happiness Index έχουν και την καλύτερη ποιότητα θεσμών, σύμφωνα με τη Διεθνή Τράπεζα. Στην περίπτωση της Κύπρου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι ανάμεσα στις δείκτες που παρουσιάζουν υποχώρηση είναι και αυτοί που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και rule of law, που θεωρούνται οι πλέον σημαντικοί για την οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Ταυτόχρονα η Κύπρος παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις στον δείκτη Happiness, όπου κατατάσσεται στη θέση 130 από 141 χώρες στον σχετικό πίνακα», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, δεν αποτελεί έκπληξη η υποχώρηση των δεικτών διακυβέρνησης της ΔΤ γιατί συνάδει πλήρως με σωρεία άλλων αρνητικών εξελίξεων, που άρχισαν με τη διάβρωση της ανεξαρτησίας της ΚΤ το 2013.  

«Στη συνέχεια είχαμε προσπάθεια ελέγχου των υπολοίπων ανεξάρτητων θεσμών εκ μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη, όπως και των ΜΜΕ.  Πιο πρόσφατα είχαμε την κατάρρευση της συνεργατικής τράπεζας και την εμμονή της κυβέρνησης να παρουσιάζει το πρόγραμμα πολιτογράφησης που δημιουργεί ένα κοκτέιλ οικονομικών και πολιτικών κινδύνων (π.χ. το μπουμ στις κατασκευές πύργων για ξένους εκατομμυριούχους δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά ενδεχομένως Ολλανδική ασθένεια ή/και φούσκα) και να αγνοεί τις συνετές προειδοποιήσεις από το συμβούλιο δημοσιονομικής πολιτικής και άλλους οικονομολόγους», τονίζει.

Η υποχώρηση της Κύπρου στους δείκτες διακυβέρνησης της ΔΤ συνάδει και με τη διολίσθηση της Κύπρου στην παγκόσμια κατάταξη της Amnesty International.  Σύμφωνα με την τελευταία η Κύπρος παρουσιάζει υποχώρηση 9 μονάδων στην τελευταία πενταετία και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ - μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει μόνο η Ουγγαρία. 

Της Γεωργίας Χαννή