You are here

ΑΚΕΛ: Κίνδυνος στασιμότητας της οικονομίας

12/04/2002 17:31
Tάκης Κληρίδης: Πρέπει να μιλάνε για άλλη χώρα

«Θα πρέπει να μιλάνε για άλλη χώρα» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Τάκη Κληρίδη, στις επικρίσεις βουλευτών του ΑΚΕΛ για την κατάσταση της κυπριακή οικονομίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ, χαρακτήρισε αντιφατικές τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη σύμφωνα με τον οποίο: Αφενός "βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο οικονομικής στασιμότητας, λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης να προτείνει και να υλοποιήσει έκτακτο σχέδιο Οικονομικής δράσης» και ότι, αφετέρου «η κυπριακή οικονομία διαθέτει και δυναμισμό και ευελιξία και ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης που πετύχαμε το 2001 πρέπει να θεωρούνται ικανοποιητικοί». «Είτε είναι άσχετοι από οικονομικά μεγέθη», απάντησε σε πληθυντικό πρόσωπο ο υπουργός Οικονομικών, «είτε μιλάνε για άλλη χώρα».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, που μιλούσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου, μαζί με τους βουλευτές του κόμματος Σταύρο Ευαγόρου, Γιώργο Λιλλήκα και Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι τέτοια που δεν επιτρέπεται να παρουσιάζεται ούτε "με θριαμβολογίες αλλά ούτε και με μελανά χρώματα».

Είπε ακόμη ότι ο κίνδυνος οικονομικής στασιμότητας, οφείλεται στην ανικανότητας της κυβέρνησης να προτείνει και να υλοποιήσει έκτακτο σχέδιο Οικονομικής δράσης, της απροθυμίας της να προβεί έγκαιρα στη λήψη μέτρων για στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και λόγω της απροθυμίας της να στηρίξει το ΧΑΚ. Πρόσθεσε επίσης, ότι «οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να οξύνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα με την απασχόληση που έφθασε ήδη το 4% του Οικονομικά Ενεργού Πληθυσμού», ενώ η επιβολή πρόσθετων φορολογιών αναμένεται να δημιουργήσουν πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις, πλήττοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας".

Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι ως χώρα «χρωστούμε όσα παράγουμε», καθώς το συνολικό χρέος έφθασε στο "100% του ΑΕΠ, για την αποπληρωμή του οποίου πληρώνουμε καθημερινά πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες", συμπληρώνοντας ότι οι δαπάνες λειτουργίας της κρατικής μηχανής πενταπλασιάστηκαν και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά 30%.

Μίλησε για έντονη εξωστρέφεια της οικονομίας και απόλυτης εξάρτησης της από τον τουρισμό, η οποία σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, «μας καθιστά δέσμιους» των διεθνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Του Κυριάκου Κυριακίδη