You are here

Άλμα 50 θέσεων στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

08/09/2022 10:33

Στη 18η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του 7ου Greenfield FDI Performance Index, του FDI Intelligence, για το 2021, φιγουράρει η Κύπρος, η οποία καταγράφει άνοδο 50 θέσεων, σε σύγκριση με το 2020, στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που καταγράφηκε στο φετινό δείκτη.

Ο συγκεκριμένος δείκτης κατατάσσει τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες ξένες επενδύσεις που προσελκύουν κατ’ αναλογία του μεγέθους της οικονομίας τους.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Κύπρος συγκαταλέγεται από το FDI Intelligence στις 10 κορυφαίες χώρες που ξεχωρίζουν για την ανάκαμψη των επενδύσεων μετά την πανδημία. Συγκεκριμένα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο, καταγράφουν αύξηση 150% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των επενδύσεων σε λογισμικό (software) και πληροφορική (IT), η οποία αγγίζει το 600% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το 2019, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προσπάθειες για προώθηση της χώρας ως ένας ανερχόμενος τεχνολογικός κόμβος.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου, ανέφερε ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία, εν μέσω πανδημίας, η Κύπρος κατάφερε το 2021, να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επενδύσεων, οι οποίες συνέβαλαν καταλυτικά στην ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας. Αξιοποιώντας τα νέα κυβερνητικά κίνητρα εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας για προσέλκυση διεθνών εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης, που θα συμβάλουν στον περαιτέρω εμπλουτισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας μας».

Σημειώνεται ότι ο Invest Cyprus θα συμμετέχει στο 26ο Ετήσιο Παγκόσμιο Επενδυτικό Συνέδριο του World Association of Investment Promotion Agencies (WAIPA), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12  - 15 Σεπτεμβρίου, στη Γενεύη της Ελβετίας.