You are here

Alpha Bank: Αξιοσημείωτη αντοχή Κύπρου

29/04/2021 11:39

Αξιοσημείωτη αντοχή σε επίπεδο εγχώριας ζήτησης επέδειξε η οικονομία της Κύπρου το 2020, παρότι επλήγη σημαντικά στο τομέα των υπηρεσιών και κυρίως του τουρισμού, όπως τονίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Σε οικονομικό δελτίο με τίτλο «Cyprus, Economic & Financial Outlook» αναφέρεται ότι οι δυσμενείς συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας μετριάστηκαν, λόγω των μέτρων στήριξης των εισοδημάτων που υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ το 2020, μετά από πέντε συνεχόμενα έτη οικονομικής μεγέθυνσης, αποδίδεται στη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση της Κύπρου την περασμένη άνοιξη, για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19.

Για το 2021, εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα ενισχυθεί, ως αποτέλεσμα της επαναδραστηριοποίησης της οικονομίας και της επιτάχυνσης του προγράμματος εμβολιασμού των πολιτών, ενώ αναμένεται και βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, με την καταγραφή περιορισμένων ελλειμμάτων σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, τα έτη 2021 και 2022.       

Η ΕΕ αναμένει έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ για φέτος και το 2022.

«Καθώς η διαδικασία εμβολιασμού κερδίζει έδαφος και τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά χαλαρώνουν, η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει. Ωστόσο, η ανάκαμψη θα είναι μέτρια καθώς τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να αρθούν σταδιακά και να καθοδηγούνται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση», σημειώνεται.

Αναμένεται η ιδιωτική κατανάλωση να ανακάμψει σύμφωνα με τη σταδιακή κατάργηση των επιβληθέντων περιορισμών, κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η δημόσια κατανάλωση προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται λόγω των μέτρων τόνωσης που επεκτάθηκαν έως το 2021 και τα προγραμματισμένα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης. Ταυτόχρονα, οι νομισματικές συνθήκες θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη των επενδύσεων.

Ωστόσο, τονίζεται, η κατάργηση του αμφιλεγόμενου επενδυτικού προγράμματος αναμένεται να επιβραδύνει τη ζήτηση για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών που επηρεάζουν την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ανακάμψουν εν μέρει το 2021 μετά από σημαντική πτώση περίπου 85% το  2020. Η χωρητικότητα των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών και η πρόοδος του εμβολιασμού στις κύριες τουριστικές αγορές της Κύπρου αναμένεται να σταθμίσουν σχετικά με την ανάκαμψη του κλάδου. Επιπλέον, οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται επίσης να βελτιωθούν φέτος.

«Προβλέπουμε την οικονομική ανάπτυξη να ανακάμψει σταθερά το 2021 λόγω της ενίσχυσης της εγχώριας και ξένης ζήτησης καθώς ανοίγουν οι οικονομίες και ενεργοποιούνται νέες εισροές χρηματοδότησης από την ΕΕ», τονίζεται.

Ωστόσο, το πραγματικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση πριν από τα τέλη του 2022, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στην ΕΕ.

Οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή συνοδεύονται από υψηλή αβεβαιότητα καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας, ιδίως τον έλεγχο των νέων λοιμώξεων στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η απρόβλεπτη πορεία της πανδημίας, η αβεβαιότητα γύρω από τη νέα εμπορική σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου (Ηνωμένου Βασιλείου), ως σημαντικού εμπορικού εταίρου της Κύπρου, και της ΕΕ και το σημαντικό φορτίο δημόσιου χρέους θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές.

Όπως τονίζεται, η Κύπρος είναι σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση λόγω των χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών το 2021 και 2022 (9,4% του ΑΕΠ και 7,4% του ΑΕΠ αντίστοιχα). Ωστόσο, οι μέσες χρηματοδοτικές ανάγκες για την περίοδο 2023-2031 θα αυξηθούν στο 11,5% του ΑΕΠ.

«Αναμένουμε να βελτιωθεί η δημοσιονομική θέση σταδιακά από το 2021-2025, συμβάλλοντας στη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ», υπογραμμίζεται.

Της Γεωργίας Χαννή