You are here

Αναβαθμίζεται η εποπτεία του Συνεργατισμού

01/07/2003 12:57
Προς την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του οδηγείται σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch, η αρμόδια Εποπτική Αρχή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Η αναβάθμιση του εποπτικού οργάνου, θα είναι στα πρότυπα του Board of Directors της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να συμβαδίζει με το κοινοτικό κεκτημένο.

Παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των μελών της εποπτικής Αρχής των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, από τέσσερα μέλη που είναι σήμερα στα έξι με σκοπό την πιο εύρυθμη λειτουργία της αρχής.

Όπως ελέχθη από εκπρόσωπο του Γραφείου του Συντονιστή Ένταξης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τα μέλη του Εποπτικού οργάνου δεν θα πρέπει να προέρχονται μέσα από τις τάξεις του Συνεργατισμού, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του θεσμού.

Σημειώνεται συναφώς, πως πριν από την ανεξαρτητοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (Board of Directors), όργανο που μέχρι τότε είχε την ευθύνη για τον καθορισμό και της επιτοκιακής πολιτικής της ΚΤ, συμμετείχε και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης (από το Υπουργείο Οικονομικών). Επίσης εκπρόσωποι των Εμπορικών Τραπεζών σε ηγετικό επίπεδο είχαν τακτικές επαφές με την Κεντρική κατά την οποία προέβαιναν σε ανασκόπηση της επιτοκιακή πολιτικής της ΚΤ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη