You are here

Αναβολή συζήτησης νομοσχεδίων για διαχειριστές ΜΕΔ

25/11/2021 18:39

Αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή η συζήτηση στην Ολομέλεια και ψηφοφορία επί των νομοσχεδίων για την δημιουργία πλαισίου αδειοδότησης και εποπτείας εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), κατόπιν σχετικής εισήγησης εκ μέρους του ΔΗΚΟ.

Η απόφαση για την εισήγηση του ΔΗΚΟ, λήφθηκε μετά από την πρωινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, καθώς προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων όσο αφορά τα δύο νομοσχέδια, αλλά και την τροπολογία που κατάθεσε το Κίνημα Οικολόγων για περιορισμό των προσβάσεων που παρέχει το προτεινόμενο πλαίσιο στις εταιρείες διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, τα νομοσχέδια παρέχουν στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών, των εγγυητών, των παρόχων εξασφαλίσεων και των συνδεδεμένων με τους δανειολήπτες προσώπων.

Η τροπολογία στων Οικολόγων, την οποία συνυπέγραψαν την πορεία ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ, αφαιρεί την πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων σε δεδομένα των εγγυητών, των παρόχων εξασφαλίσεων και των συνδεδεμένων με τους δανειολήπτες προσώπων, από τη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Τα δύο νομοσχέδια τα οποία αποσκοπούν στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους €85 εκατ. και θα πρέπει να ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της ενόψει Χριστουγέννων.

Ε.Χ.