You are here

Ανεξάρτητη υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου στη ΔΥ

23/06/2003 17:25
Στη δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου (ΥΕΕ), που θα καταθέτει τα πορίσματά της στο Συμβούλιο Εσωτερικού Ελέγχου, ώστε η Κύπρος να εναρμονιστεί πλήρως με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τον έλεγχο του Κρατικού τομέα, προβλέπεται σε νομοσχέδιο με το οποίο αντικαθίσταται η υφιστάμενη υπηρεσία που υπάγεται στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Το νομοσχέδιο που είναι εναρμονισιακό, θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, ενώ στη βουλή προς έγκριση από την Ολομέλεια, θα κατατεθεί την επόμενη μέρα. Η ΥΕΕ αναμένεται να λειτουργήσει το ερχόμενο Φθινόπωρο και θα διενεργεί εσωτερικούς ελέγχους που υποβοηθούν στην πιο αποδοτική λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας (ΔΥ). Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, θα πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να διοριστεί ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας (Έφορος) Εσωτερικού Ελέγχου και το Φθινόπωρο θα πρέπει να γίνουν οι αποσπάσεις του προσωπικού που θα το στελεχώσουν.

«Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ» ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ, Μάρκος Κυπριανού, «ο εσωτερικός έλεγχος θα σταματήσει πλέον να διεξάγεται από την αντίστοιχη υπηρεσία του Γενικού Λογιστή και θα διεξάγεται από ανεξάρτητη υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία θα αναφέρει τα πορίσματά της στο Συμβούλιο Εσωτερικού Ελέγχου και κατ' επέκταση στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, μιλώντας ύστερα από σύσκεψη του Συμβουλίου Εσωτερικού Ελέγχου με την καινούργια του σύνθεση, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου, ο Συγκοινωνιών Κίκης Καζαμίας, ο Γενικός Λογιστής Λάζαρος Λαζάρου και ο ελεγκτής από τον ιδιωτικό τομέα, Χρίστης Χριστοφόρου, «ο εσωτερικός έλεγχος είναι εργαλείο του κράτους που βοηθά στην καθιέρωση διαδικασιών, ούτως ώστε να γίνεται πιο αποδοτική η λειτουργία της ΔΥ για αξιοποίηση και εξοικονόμηση χρημάτων».

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών, ο στόχος του εσωτερικού ελέγχου, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο που διενεργεί η Ελεγκτική Υπηρεσία, είναι πως θα βοηθήσει το αντίστοιχο τμήμα ή υπηρεσία να λειτουργεί πιο αποδοτικά και αφορά διαδικασίες και συστήματα και όχι συγκεκριμένες πράξεις. Διευκρίνισε παράλληλα, ότι θα εξετάζεται αν η διαδικασία προσφορών που ακολουθείται από το κράτος είναι σωστή, αλλά δεν θα εξετάζεται κατά πόσον κάποια συγκεκριμένη προσφορά, έγινε παράτυπα ή όχι, κάτι που γίνεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Στη σημερινή σύσκεψη, συζητήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για τη σύσταση της Υπηρεσίας, το πρόγραμμα εσωτερικού ελέγχου για το 2003, ενώ έγινε ενημέρωση για την έκθεση εσωτερικού ελέγχου για το 2002, η οποία διενεργήθηκε με το παλιό καθεστώς.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι «αρκετά επιτακτικά από την ΕΕ», θα πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να διοριστεί ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας και το Φθινόπωρο θα πρέπει να γίνουν οι αποσπάσεις, όπως προβλέπεται αρχικά, για να μπορέσει η Υπηρεσία να αρχίσει να διενεργεί τους ελέγχους, σαν ανεξάρτητη υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με μελέτες, ο αριθμός του προσωπικού αναμένεται να βρίσκεται γύρω στα 37 άτομα, για να διευκρινίσει ότι η εισήγηση αυτή βασίζεται στις εμπειρίες της υπηρεσίας, όπως αυτή λειτουργεί σήμερα.

«Στην ουσία είμαστε λίγες μέρες εκτός προγράμματος, αρκεί βέβαια να υιοθετηθεί από τη Βουλή έγκαιρα», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Όπως εξάλλου, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου επανατονίσθηκε ο ρόλος του εσωτερικού ελέγχου για την διασφάλιση της χρηστής διοίκησης και της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας και εξετάσθηκε το υφιστάμενο σύστημα εσωτερικού ελέγχου το οποίο περιλαμβάνει τον Πρωτοβάθμιο έλεγχο, που εμπίπτει στις αρμοδιότητες των διευθυντών των ελεγχόμενων οργανισμών της δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και τον Δευτεροβάθμιο έλεγχο, ο οποίος ασκείται από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου, κ. Λάκης Δημητρίου, ενημέρωσε τα Μέλη του Συμβουλίου για τα αποτελέσματα της Έκθεσης εσωτερικού ελέγχου για το έτος 2002 και παρουσίασε το Ετήσιο Πρόγραμμα Εσωτερικού Ελέγχου για το 2003.

Το Συμβούλιο, έχοντας ως γνώμονα τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου, για ενίσχυση του θεσμού του Εσωτερικού Ελέγχου με στόχο την διασφάλιση της εφαρμογής των αρχών της ορθολογικής οικονομικής διαχείρισης (αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα, οικονομικότητα), της χρηστής διοίκησης (διαφάνεια και ακεραιότητα), καθώς και του ελέγχου του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες, περιλαμβανομένης και της διαχείρισης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε όπως κατατεθεί σύντομα σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η πρόταση θα αφορά υλοποίηση της απόφασης για ανεξαρτητοποίηση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου η οποία υπαγόταν μέχρι σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

«Η ανεξαρτητοποίηση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση αποτελεσματικού και ανεξάρτητου ελέγχου στην Δημόσια Υπηρεσία, ώστε η Κύπρος να εναρμονιστεί πλήρως με τις απαιτήσεις της ΕΕ που αφορούν τον έλεγχο του Κρατικού τομέα», καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση.

Του Κυριάκου Κυριακίδη