You are here

Ανησυχίες ΣΕΚ για δημόσια οικονομικά

11/05/2011 11:07
Ανησυχίες για την πορεία των δημόσιων οικονομικών εκφράζει η ΣΕΚ. Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της, η κυπριακή οικονομία βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, όπως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2011 και τα οποία ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών.

Ιδιαίτερη ανησυχία, συνεχίζει, προκαλείται από το γεγονός ότι, το δημοσιονομικό έλλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2011 ανήλθε στα €311,5 εκ. (1.7% του ΑΕΠ), σε σύγκριση με €47 εκ., (0.27% του ΑΕΠ), κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κατά την ίδια περίοδο τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 7.12%, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9.64%.

«Αυτή η κατάσταση, για την οποίαν η κυβέρνηση προβάλλει διάφορες δικαιολογίες, προκαλεί εξαιρετική ανησυχία στη ΣΕΚ».

«Η ανησυχία αυτή πολλαπλασιάζεται αν ληφθεί υπόψη πως, ο ανεργιακός δείκτης ακολουθεί την εφιαλτική ανοδική του πορεία, (τον Απρίλη του 2011 η ανεργία αυξήθηκε κατά 24.4% σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2010), τα ψηλά επιτόκια τορπιλίζουν κάθε προοπτική ανάπτυξης, ενώ ο πληθωρισμός που αυξήθηκε στο 3,3% σε σύγκριση με 2,4% τον Απρίλη του 2010, θερίζει μισθούς και εισοδήματα», προσθέτει.

Η ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της Κύπρου. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με την πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής, με την είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων που συμποσούνται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, με τα έσοδα που θα φέρει η πολεοδομική αμνηστία, με τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης αλλά και της χλιδής στην οποίαν επιδίδονται υπουργοί ή και άλλοι κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι.

«Σήμερα η κυβέρνηση έχει στα χέρια της, αρκετές νομοθεσίες που την βοηθούν να κινηθεί περισσότερο αποτελεσματικά προς τις πιο πάνω κατευθύνσεις. Στην ίδια επαφίεται να αναπτύξει ταχύτητες. Πέραν τούτου, θα πρέπει να εκπονηθούν κυβερνητικές πολιτικές που θα τιθασεύουν τον μινώταυρο του πληθωρισμού και τον εφιάλτη της ανεργίας, η ύπαρξη των οποίων απειλεί σοβαρά την κοινωνική συνοχή, αλλά και το πορτοφόλι του κάθε πολίτη. Για όλα τα πιο πάνω ζητήματα ξεπεράσαμε κατά πολύ τη δωδεκάτη και ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται άλλη καθυστέρηση, αναβλητικότητα ή εφησυχασμός», καταλήγει η ανακοίνωση της ΣΕΚ.