You are here

Ανοίγει η αυλαία του φακέλου των ΚΑ

06/03/2015 14:14
Με τους ελεγκτές της KPMG, την περίοδο από την αρχή μέχρι τέλος της δεκαετίας του 1980 θα αρχίσει δουλεία την ερχόμενη Τετάρτη η ad hoc επιτροπή σε σχέση με τις κυπριακές αερογραμμές.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίστηκε όπως κληθούν στη συνέχεια οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας, τα πρόσωπα τα οποία διετέλεσαν ως διευθυντές στις ΚΑ, μέλη των διοικητικών συμβούλων καθώς και πρώην υπουργοί που λάμβαναν τις πολιτικές αποφάσεις για την εταιρεία.

Αποφασίστηκε να εξετάζονται τα γεγονότα, τα έγγραφα, οι αποφάσεις και τα στοιχεία ανά δεκαετία.

Ήδη οι υπηρεσίες της βουλής συνέλλεξαν χιλιάδες έγγραφα που βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στο αρχείο της βουλής τα οποία κατηγοριοποιηθήκαν σε ομάδες και περιόδους.

Συγκεκριμένα θα εξετάσουν πέραν των είκοσι-ενός φακέλων που αφορούν την περίοδο από το 1980 μέχρι το 2015.

Τα διαθέσιμα έγγραφα στη βουλή, αφορούν στην κατάσταση των ΚΑ σε συνδυασμό με την αγορά νέων αεροπλάνων την δεκαετία του 80’, τα οποία περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και πρακτικά συνεδριάσεων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Θα εξεταστούν έγγραφα σχετικά με τα προβλήματα των ΚΑ μεταξύ των οποίων και έκθεση του πρώην προέδρου του ΔΣ των ΚΑ Σταύρου Γαλαταριώτη αναφορικά με θέματα που περιλαμβάνονταν σε έκθεση εμπειρογνωμόνων που είχαν διορίσει οι ΚΑ.

Η επιτροπή κατέχει στοιχεία για την ίδρυση της Eurocypria, θέμα που συζητήθηκε στη βουλή το 1992 καθώς και έγγραφα του 2001 που αφορούσαν στους οικονομικούς όρους ενοικίασης των τεσσάρων boeing και τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας την περίοδο εκείνη καθώς και επιστολή του τότε υπουργού οικονομικών Μάκη Κεραυνού στη βουλή για την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης προς τις ΚΑ για τη σύναψη δανείου 30 εκ. λιρών.

Από κόσκινο θα περάσουν και έγγραφα του 2002 που αφορούν στην ενοικίαση αεροσκαφών για τις ΚΑ και για τις διαδικασίες και τιμές πώλησης των αεροσκαφών Α310 καθώς και στοιχεία του 2005 σχετικά με τη χρηματοδότηση της εταιρείας με δάνειο 30 εκ. λιρών.

Από κόσκινο θα περάσουν και στοιχεία του 2014 για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων ΚΑ και για τις διαδικασίες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Ο πρόεδρος της ad hoc επιτροπής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε πως το έργο της επιτροπής θα είναι δύσκολο και επίπονο, επισημαίνοντας πως θα χρειαστεί και πολύ τεχνοκρατική υποστήριξη.

Στις συνεδρίες, είπε, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου oικονομικών και της νομικής υπηρεσίας καθώς και εκπρόσωποι από τα πανεπιστήμια με τα οποία η βουλή έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου