You are here

Άνοιγμα της Κύπρου προς ανατολάς - Διευρύνεται η συνεργασία με το Λίβανο - Επαφές Α. Αυξεντίου

25/05/2001 17:24
b>- Επέστρεψε από το Λίβανο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Για θέματα που αφορούν τις τραπεζικές σχέσεις Κύπρου και Λιβάνου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, επισκέφθηκε τη Βυρητό, κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητή της Τράπεζας του Λιβάνου κ. Riad Salame. Ο κ. Αυξεντίου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρώτο Ανώτερο Διευθυντή της Τράπεζας κ. Ανδρέα Φιλίππου, αντάλλαξε απόψεις με τους Λιβανέζους Προέδρους των τραπεζών που λειτουργούν στην Κύπρο, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία τους και ενημερώθηκε για τις προθέσεις και τα μελλοντικά τους σχέδια τα οποία αφορούν την επέκταση των εργασιών που διεξάγουν στην Κύπρο, στα πλαίσια των φιλελευθεροποιήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στα πλαίσια της παραμονής του στο Λίβανο, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Λιβάνου κ. Emile Lahoud και τον Πρωθυπουργό κ. Rafik Hariri και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των τραπεζικών και σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο ακολουθεί την επίσκεψη του Λιβάνιου Υπουργού Οικονομικών στην Κύπρο στις 9 Απριλίου. Ο Λίβανος και η Κύπρος υπέγραψαν τότε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων.

Ο Λίβανος έχει 3,6 εκατομμύρια κατοίκους εκ των οποίων το 95% είναι Άραβες. Το κατά κεφαλή εισόδημα της χώρας είναι $4,500 έναντι $15,500 της Κύπρου ενώ το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας ανέρχεται στα $16,2 δις σε σύγκριση με $10 δις που είναι το ΑΕΠ της Κύπρου.