You are here

Ανοίγουν μέτωπα ενόψει τρόικας

21/01/2014 07:00
Τρία καυτά μέτωπα ανοίγει η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από την άφιξη στο νησί των διεθνών πιστωτών για την τρίτη αξιολόγηση της εφαρμογής της μνημονιακής σύμβασης, προκαλώντας αντιδράσεις, τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε κομματικό επίπεδο.

Το πρώτο ανοίχθηκε από το υπουργείο εργασίας μετά την πρόταση που κατέθεσε στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα σε σχέση με την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των δικαιούχων κοινωνικής σύνταξης.

Η κυβέρνηση μπροστά στη συλλογική αντίδραση συντεχνιών και κομμάτων, κυρίως από το χώρο της αντιπολίτευσης, προβάλλει το επιχείρημα ότι αν δεν γίνει στόχευση της παροχής κοινωνικής σύνταξης δεν θα υπάρχουν λεφτά, ούτε για να δοθεί σε αυτούς που την έχουν απόλυτα ανάγκη.

Η κυβέρνηση επικαλείται επίσης μνημονιακή πρόνοια για μείωση των κοινωνικών παροχών.

Κοινοβουλευτικά κόμματα προδικάζουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να περάσει από τη βουλή οποιοδήποτε νομοσχέδιο που θα παραπεμφθεί στη βουλή.

Οι συντεχνίες από την άλλη απειλούν με δυναμικά μέτρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Γεωργιάδης τόνισαν με δηλώσεις τους ότι η στόχευση της παροχής της κοινωνικής σύνταξης είναι επιβεβλημένη για να αρθούν αδικίες.

Ο ΥΠΟΙΚ έριξε το γάντι στην ΕΤΥΚ

Το δεύτερο μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση είναι αυτό με την ΕΤΥΚ. Θεωρώντας ενδεχομένως ότι έχει τη στήριξη της κοινής γνώμης ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε χθες μύδρους κατά της ΕΤΥΚ για τη διαφωνία της με τη μείωση των μισθών στο συνεργατισμό – που, ως γνωστό, ανακεφαλαιοποιήθηκε από τους φορολογούμενους.

Η ΕΤΥΚ δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει επίσημα αλλά βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί, σε αντίθεση με τις τράπεζες, η ΣΚΤ έχει λάβει κρατική στήριξη.

Μέτωπο φαίνεται να ανοίγει και με τις συντεχνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μετά την ανάπαυλα των γιορτών, οι συντεχνίες στους ημικρατικούς οργανισμούς Cyta, ΑΗΚ και ΑΛΚ, ακονίζουν μαχαίρια. Την περασμένη Παρασκευή συνήλθαν από κοινού, αξιολόγησαν τις εξελίξεις, χωρίς να δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους, αλλά διέρρευσε ότι τυχόν έγκριση σχετικού νομοσχεδίου για ιδιωτικοποιήσεις από το υπουργικό και κατάθεσης του στη βουλή θα προκαλέσει εργατική κρίση.

Είναι γι’ αυτό που σήμερα ο υπουργός οικονομικών θα παραστεί σε συνεδρίαση του νέου ΔΣ της Cyta, της οποίας πρόεδρος είναι ο ΓΔ του υπουργείου οικονομικών Χρήστος Πατσαλίδης, για να ακούσει και να δώσει γραμμή πλεύσης.

Το ίδιο ενδεχομένως να πράξει τόσο ο υπουργός εμπορίου για την ΑΗΚ όσο και ο υπουργός συγκοινωνιών για την αρχή λιμένων.