You are here

Αντέχει τους κραδασμούς η οικονομία, στο 6,1% η ανάπτυξη

17/08/2022 12:07

Η κυπριακή οικονομία αντέχει προς το παρόν τους κραδασμούς που προκαλεί η συνεχιζόμενη ρωσο-ουκρανική κρίση και το κύμα ακρίβειας, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 υπολογίζεται σε 5,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 6,1% από 6% το πρώτο τρίμηνο (αναθεωρημένη εκτίμηση)

Σύμφωνα με τη Cystat, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: "Ξενοδοχεία και Εστιατόρια", "Μεταφορές και Αποθήκευση", "Ενημέρωση και Επικοινωνίες", "Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων", "Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία", "Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών".    

Σύμφωνα με τις καλοκαιρινές προβλέψεις της Κομισιόν, για το 2022 η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται στο 3,2% από 2,3% που αναμενόταν στις εαρινές της προβλέψεις ενώ για το 2023 αναμένεται ανάπτυξη 2,1% από 3,5%

Καλύτερο αναμένεται να είναι το 2022 για την κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του ΚΟΕ, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,9% το 2022 και κατά 2,8% το 2023. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, η πρόβλεψη για το 2022 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω (0,3 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η πρόβλεψη για το 2023 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω (0,3 ποσοστιαίες μονάδες). Οι αναθεωρήσεις είναι μικρές, καθώς στη διαμόρφωση των προοπτικών επενεργούν αντιτιθέμενοι παράγοντες.

Ανάπτυξη 4% στην ΕΕ

Η ανάπτυξη της Κύπρου είναι πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η ετήσια ανάπτυξη στην ΕΕ ανήλθε στο 4% το δεύτερο τρίμηνο από 5,5% το πρώτο τρίμηνο και στην ευρωζώνη στο 3,9% από 5,4%.

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο είχε η Σλοβενία φθάνοντας το 8,3% και ακολούθησε η Πορτογαλία με 6,9% και η Ουγγαρία με 6,5%.

Της Γεωργίας Χαννή