You are here

Απάντηση με αιχμές του υπ. Οικονομικών στο EIU

25/10/2002 09:41
Εμμένει στην πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης στο 2.3% του ΑΕΠ για το 2002

Εμμένει το υπουργείο Οικονομικών στην πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 2.3% του ΑΕΠ για το 2002. Απαντώντας στην έκθεση του Economist Intelligence Unit, με την οποία το EIU αναθεωρεί τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας, από 1.9% που ήταν στην αρχή της χρονιάς στο 1.7% του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνει με ανακοίνωση του, ότι οι «προβλέψεις του Υπουργείου εκπονήθηκαν μετά από σοβαρή μελέτη της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας, όπως αντικατοπτρίζεται στις εκθέσεις έγκριτων διεθνών οργανισμών, καθώς και των πραγματικών δεδομένων της κυπριακής οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002».

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ακόμη, ότι η μείωση που παρουσιάζει στις προβλέψεις του το Economist Intelligence Unit για τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2002, είναι της τάξεως του 0.2%. Μείωση, τονίζεται, η οποία «είναι ισόποση με την αντίστοιχη μείωση στην οποία προέβη στα τέλη Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών, παραθέτοντας με σαφήνεια τους λόγους που το οδήγησαν να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του από το 2.5% στο 2.3% του ΑΕΠ».

Αφού σημειώνει ότι είναι πάγια πολιτική του EIU, να ακολουθεί μια συντηρητική πολιτική όσον αφορά τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης των διαφόρων χωρών, το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ότι ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, «τις περισσότερες φορές δεν έχει επαληθευτεί» με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2001 όπου οι προβλέψεις της έκθεσης του Ιουνίου του 2001 του EIU «παρουσίαζαν τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας να κυμαίνεται γύρω στο 3.3% ενώ ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας ανήλθε τελικά στο 4% του ΑΕΠ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αρχικές προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών».

Την περασμένη Τρίτη το Economist Intelligence Unit (EIU), θυγατρική εταιρεία του Βρετανικού περιοδικού Economist, σε 7-σέλιδη του έκθεση για την Κύπρο αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη του για αύξηση του ΑΕΠ από 1.9% σε 1.7% κυρίως λόγω αλλαγής των προβλέψεων για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Όπως αναφερόταν στην έκθεση, «οι μεγαλύτερες πιθανότητες, είναι ότι οιεσδήποτε αλλαγές στην πρόβλεψη μας θα είναι προς τα κάτω, κυρίως λόγω των πολιτικών προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και των επιπτώσεων τους στην ανάκαμψη της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας». Προσθέτει πάντως, ότι τα δεδομένα πιθανόν να ανατραπούν, εάν λυθεί το Κυπριακό αφού αυτό θα δημιουργήσει επενδυτική ευφορία δίδοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

Του Κυριάκου Κυριακίδη