You are here

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι λεπτομέρειες του «Μemo» για τους Προϋπολογισμούς

03/12/2002 12:13
Χωριστοί και ενιαίος προϋπολογισμός στο Σημείωμα του Υπ. Οικονομικών

Δύο σενάρια για κάθε κεφάλαιο και δύο σενάρια για κάθε επί μέρους παράμετρο των οικονομικών πτυχών, περιλαμβάνονται στο «Μemo» που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών και παραδίδεται σήμερα στον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch στους αναλυτικούς πίνακες που περιέχουν συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων:

Δύο σενάρια αφενός, για τους τρεις χωριστούς Προϋπολογισμούς Κοινού Κράτους - και των δύο συστατικών κρατών, αφετέρου όμως, παρουσιάζονται δύο σενάρια και για ένα ενοποιημένο (των τριών) Προϋπολογισμό. Όλα τα σενάρια βασίζονται στη μορφή που θα είχαν σήμερα, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του σχεδίου λύσης που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και στη βάση των οικονομικών δεικτών της Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους.

Όπως εγκύρως πληροφορείται η «SW», στο «Σημείωμα» γίνεται πρόβλεψη για όλα τα πιθανά, πολύπλοκα ωστόσο ενδεχόμενα, αφού οι ασάφειες στο σχέδιο Άναν προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Ε/κ πλευρά για ενδεχόμενες και «απαγορευτικές» αποκλίσεις με τα οικονομικά κριτήρια του Μάαστριχτ, ιδιαίτερα ενόψει της ήδη υφιστάμενης σύγκλισης της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα σενάρια για τους προϋπολογισμούς βασίζονται στους δείκτες της οικονομίας του ψευδοκράτους με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν για το 2000 – 2001 και με ορίζοντα το 2004. Γίνονται υπολογισμοί σε βασικούς δείκτες αλλά και στα ενδεχόμενα ποσά για τους τρεις χωριστούς Προϋπολογισμούς Κοινού Κράτους και των δύο συστατικών κρατών, μεταξύ άλλων από τους άμεσους και έμμεσους φόρους (και την αναδιανομή τους από το Κεντρικό Κράτος σύμφωνα με το σχέδιο Άναν), στα εισοδήματα (από φόρους και τουριστικό ρεύμα) και το δημοσιονομικό έλλειμμα που θα παρουσίαζε σήμερα το Κοινό Κράτος.

Δύο σενάρια προβλέπονται και για το κόστος που θα βαρύνει την οικονομία του νέου Κράτους (ως συνόλου), στη βάση του ποίος θα αναλάβει το βαρύτατο οικονομικό κόστος, αφενός, της ανοικοδόμησης για την επανεγκατάσταση των ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες σήμερα περιοχές, που προβλέπεται να επιστραφούν, αφετέρου δε, για την ανάπτυξη των κατεχομένων που δεν θα επιστραφούν: Το κάθε συστατικό Κράτος για τη δική του περιοχή; Το Κεντρικό Κράτος; Ή θα καλυφθεί σημαντικό μέρος από διεθνή ταμεία που δημιουργηθούν;

Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά τα ποσά φθάνουν σε δυσθεώρατα οικονομικά ύψη και χωρίς την παραχώρηση εκατοντάδων ή και δισεκατομμυρίων λιρών από διεθνή ταμεία, θα είναι αδύνατη η οικονομική επιβίωση του κράτους στο οποίο θα μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη, ότι θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ποσά στα οποία γίνεται καταγραφή, υπολογίζονται με βάση την κυπριακή λίρα.

Πάντως, ορισμένοι επί μέρους δείκτες, όπως π.χ. ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα ανέρχεται με βάση στοιχεία του 2000 – 2001 στο 40%, εντούτοις η οικονομία των κατεχομένων θεωρείται ιδιαίτερα μικρή και υπολογίζεται ότι φθάνει μόνο στο 10% σε σύγκριση με την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές.

Σημειώνεται ότι το «Σημείωμα» του υπουργείου Οικονομικών καταλαμβάνει έκταση 29 σελίδων και όχι 90 σελίδων όπως εκ παραδρομής γράφτηκε την Παρασκευή.

Του Κυριάκου Κυριακίδη