You are here

Αποκαλυπτικό: Σε ποιον ανήκει η Κυπριακή εταιρεία που έσπαζε το εμπάργκο

21/06/2002 16:07
Στοιχεία για την Aerodromos Aviation Ltd

Ήταν μέρος του πολύπλοκου δικτύου του Μίλο


Ένας από τους πιο δυνατούς κρίκους του πολύπλοκου δικτύου που είχε στήσει το καθεστώς Μιλόσεβιτς για να σπάσει το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών ήταν η Aerodromos Aviation Ltd, η Κυπριακή εταιρεία που αναφέρει στο χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times του Λονδίνου.

Μέσω της Aerodromos Aviation το Γιουγκοσλαβικό υπουργείο εσωτερικών προμηθευόταν εξαρτήματα για τον Γιουγκοσλαβικό στρατό κατά τη διάρκεια του εμπάργκο που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη στην Γιουγκοσλαβία τον Μάρτιο του 1998.

Η Aerodromos Aviation προμήθευσε την Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση με εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον $795,000 που πληρώθηκαν από την Abridge Trading Ltd μέσω λογαριασμού που διατηρούσε η τελευταία με την Ελληνική Τράπεζα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση του ειδικού ανακριτή του γραφείου της Κάρλα Ντελ Πόντε, Μόρτεν Τόρκιλντσεν, η πληρωμή του ποσού έγινε στις 18 Δεκεμβρίου το 1998, μετά δηλαδή την επιβολή του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών. Η συναλλαγή της Abridge με την Aerodromos είναι η μεγαλύτερη που έγινε κατά τη διάρκεια του εμπάργκο. Άλλες 20 συναλλαγές έγιναν, ως επί το πλείστον, με Ισραηλινούς προμηθευτές όπλων και εξαρτημάτων αλλά και με την Ολλανδική Bell Helicopters, που προφανώς συνδέεται με την γνωστή Αμερικανική εταιρεία.

Έγγραφα που εξασφάλισε η StockWatch από τον Έφορο Εταιρειών φέρουν την Aerodromos Aviation να έχει εγγραφεί τον Φεβρουάριο του 1997 από τον Δικηγόρο Πανίκο Σωτηρίου στη Λεμεσό και να μεταβιβάστηκε στον Slobodan Rajh στις 30 Ιουλίου 1998. Σύμφωνα με τον Τόρκιλντσεν, ο Rajh είναι Γιουγκοσλάβος επιχειρηματίας που προμήθευε εξαρτήματα στην Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και στο παρελθόν. Ο Rajh ήταν επίσης ένας από τους δύο μετόχους της Abridge (όταν αυτή συστάθηκε το 1992) και ένας από τους τρεις διευθυντές της.

Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times κάνει αναφορά σε εταιρείες που παραβίαζαν το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών και οι οποίες άνηκαν, ως επί το πλείστον, σε Ισραηλινούς. Το δημοσίευμα αναφέρει και την Κυπριακή Aerodromos που ανήκει στον Rajh. Αν και Γιουγκοσλάβος, η διεύθυνση που φαίνεται στα έγγραφα του εφόρου εταιρειών είναι στο Τελ Αβίβ.