You are here

Αποκλειστικές δηλώσεις στην «SW». Τι λεει ο ΠτΔ

30/04/2002 16:05
Επιστολή Γλαύκου Κληρίδη στον Αυξεντίου

Το επίτευγμα και η παρακαταθήκη που αφήνει στο διάδοχο του


Ευχαριστήρια επιστολή προς τον απελθόντα Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντη Αυξεντίου, απέστειλε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην Stockwatch, ο Αυξέντης Αυξεντίου, ανέφερε ότι στη λακωνική επιστολή του Πρόέδρου της Δημοκρατίας, ο Γλαύκος Κληρίδης, τον ευχαρίστησε για «τις πολύτιμες υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία, από τη θέση και την έπαλξη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Ο κ. Αυξεντίου, τόνισε παράλληλα, ότι δεν αποχωρεί με οποιαδήποτε «αισθήματα πικρίας» γιατί δεν ανανεώθηκε η θητεία του. «Εξάλλου, είμαι 20 χρόνια Διοικητής και 20 χρόνια δεν είναι λίγα, αυτή τη στιγμή ίσως να είμαι ο αρχαιότερος Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας στον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά. Ανέφερε πάντως ότι «θα ήταν οπωσδήποτε επιθυμητό σήμερα» με την αποχώρηση του να είχε διοριστεί και ο διάδοχος του.

Αργότερα και μιλώντας στα ΜΜΕ με την ευκαιρία της αποχώρησης του από το πόστο που υπηρέτησε επί 20 συναπτά έτη, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε την άποψη του για τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο διάδοχος του, ενώ περιγράφοντας αυτά τα προσόντα, ο κ. Αυξεντίου ανέφερε ότι «πρέπει να κατέχει καλά τα νομισματικά και τα τραπεζικά θέματα, πρέπει να είναι άνθρωπος ο οποίος να γνωρίζει τα θέματα των Κεντρικών Τραπεζών, διότι θα εκπροσωπεί και την Κύπρο τακτικά στο σύστημα των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Φρανκφούρτη και αργότερα στην Ευρωζώνη». Εξέφρασε, πάντως, την βεβαιότητα του ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης «θα κάμει ορθή επιλογή».

Ερωτηθείς για την παρακαταθήκη που αφήνει ύστερα από προσφορά 20 χρόνων στο αξίωμα του Διοικητή της ΚΤ, επεσήμανε ως κυρίαρχα στοιχεία την διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, την διατήρηση του θεσμού μακριά από την κομματικοποίηση και την αξιοκρατία στις προσλήψεις και προαγωγές στον Οργανισμό. «Να προσέξει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, μακριά από κομματικές επεμβάσεις και το πνεύμα και το γράμμα της αξιοκρατίας το οποίο καθιερώθη τις τελευταίες δεκαετίες στη ΚΤ – όχι μόνο επί δικής μου θητείας» ανέφερε.

Χαρακτήρισε, παράλληλα ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του τη νομισματική σταθερότητα – «εξωτερικώς και εσωτερικώς» - δηλαδή, τη διατήρηση μιας υγιούς νομισματοπιστωτικής κατάστασης με αποτέλεσμα τη σταθερότητα της κυπριακής λίρας.

Ερωτηθείς για το μέλλον της κυπριακής λίρας, μετά την αποχώρηση του, ο κ. Αυξεντίου, εξέφρασε την πίστη του ότι «τα θεμέλια είναι γερά και στερεά», προσθέτοντας όμως, ότι «θα πρέπει να επιδειχθεί μια δεξιοτεχνική νομισματική πολιτική ούτως ώστε να κρατηθεί εκεί όπου είναι. Αλλά δεν φοβάμαι την κυπριακή λίρα, η οποία είναι ένα υγιές νόμισμα και θα συνεχίσει να είναι υγιές νόμισμα. Και δεν συμμερίζομαι τις ανησυχίες τις οποίες εκφράζουν ορισμένοι».

Ο κ. Αυξεντίου δήλωσε ότι αποχωρεί έχοντας «ήσυχη τη συνείδηση» του ότι εκτέλεσε στο ακέραιο τα καθήκοντα του – στο μέτρο των δυνάμεων του – κατά τρόπο «ανιδιοτελή, έντιμο» για να φέρει σε πέρας το έργο που του εμπιστεύθηκαν τρεις Πρόεδροι της Δημοκρατίας (Ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού, ο Γιώργος Βασιλείου και ο Γλαύκος Κληρίδης).

Διαβεβαίωσε επίσης, ότι είναι έτοιμος και πρόθυμος να παράσχει, αφιλοκερδώς, οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί από τον νέο Διοικητή ή από άλλα μέλη του ΔΣ, ενώ για το μέλλον του, ότι ανέφερε ότι θα ξεκουραστεί «για μερικούς μήνες» και στην συνέχεια θα αποφασίσει τι θα κάνει. «Αργότερα, θα σκεφτώ τι θα κάμω, κάτι θα κάμω εν πάση περιπτώσει, διότι δόξα σοι ο Θεός νοιώθω υγιής και νοιώθω ότι δεν θα πρέπει να παροπλιστώ εντελώς».

Του Κυριάκου Κυριακίδη