You are here

Αποκλειστικό: Πίνακες και ΧΑΚ στο Memo για το σχέδιο λύσης

29/11/2002 17:20
Πέραν των 90 σελίδων το «Σημείωμα» του Υπ. Οικονομικών

Αναλυτικοί πίνακες συνοδεύουν το «Μemo» του υπουργείου Οικονομικών, η έκταση του οποίου υπερβαίνει τις 90 σελίδες (εκτός από τους πίνακες) με τις παρατηρήσεις του υπουργείου επί όλων των οικονομικών παραμέτρων, του σχεδίου λύσης του Κόφι Άναν. Όπως εγκύρως πληροφορείται η Stockwatch, στο «Σημείωμα» γίνεται αναφορά και στην αναγκαιότητα ενοποιημένης εποπτικής αρχής για το ΧΑΚ, το Τραπεζικό σύστημα και τον ασφαλιστικό κλάδο, οι οποίες θα ανήκουν βεβαίως στο Κεντρικό Κράτος.

Σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες της «SW», στους αναλυτικούς πίνακες παρουσιάζονται σχεδιαγράμματα με στοιχεία και αριθμούς, για τους Προϋπολογισμούς του Κοινού Κράτους και των δύο συστατικών κρατών, στη μορφή που θα είχαν σήμερα, σύμφωνα με πρόνοιες του σχεδίου λύσης που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και στη βάση του βιοτικού επιπέδου και των οικονομικών δεικτών της Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους.

Στο «Μemo» των 90 περίπου σελίδων, υποβάλλονται επίσης εισηγήσεις (ενίοτε με παραπομπή και στο σχετικό παράρτημα με τους Πίνακες, αλλά και σε σενάρια) για την ανάγκη αλλαγών σε πρόνοιες και αρμοδιότητες, διαφοροποιήσεις, διασαφηνίσεις επί σειρά αρμοδιοτήτων, αλλά και συγκεκριμένες συστάσεις σε περίπτωση διαπραγμάτευσης του σχεδίου. Μεταξύ άλλων, τονίζεται α) η ανάγκη να διευκρινιστεί και να καταγραφεί με πρακτικά λειτουργικό τρόπο, το κρίσιμης σημασίας κεφάλαιο της οικονομικής σχέσης και διασύνδεσης των δύο «πολιτειών» με το Κοινό κράτος, με την εξεύρεση μηχανισμών για εκμηδένιση τυχόν εμποδίων στην κατάρτιση των προϋπολογισμών β) Οι σχέσεις μεταξύ των «Δύο», οι χωριστές αρμοδιότητες και ευθύνες διαχείρισης γ) η ύπαρξη προνοιών για οικονομική πειθαρχία των δύο συστατικών κρατών προς το Κεντρικό και τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ. Π.χ. δημόσιο χρέος, έλλειμμα κ.ο.κ.

δ) το χρονικό διάστημα για τη σμίκρυνση του χάσματος των δύο οικονομικών και το κόστος στο βιοτικό επίπεδο της Ε/Κ πλευράς λόγω ανάγκης προσαρμογής των Τ/κ. ε) το κόστος για τις αποζημιώσεις και το κόστος επανεγκατάστασης ε/κ και τ/κ. ζ) η διαδικασία κατανομής και διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων στα συστατικά κράτη στ) το κόστος που απαιτείται για να μην κλονισθεί η υγιής οικονομία των ελευθέρων περιοχών, αφενός με πολύ αρνητικές συνέπειες για την πορεία των οικονομικών της δεικτών, αφετέρου δε, για την είσοδο της Κύπρου στην ευρωζώνη.

Το Σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών επρόκειτο να παραδοθεί σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

Του Κυριάκου Κυριακίδη