You are here

Αρχή Λιμένων: Δεν αποκλείει επανεξέταση τελών

08/07/2004 15:06

· Διαμαρτυρία ΟΕΒ για λιμενικά τέλη


Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ύψους των λιμενικών τελών. Μιλώντας στη StockWatch ο Χρύσης Πρέντζας, πρόεδρος της Αρχής Λιμένων, είπε ότι επιβλήθηκαν σε «πρώτη φάση» λόγω ανάγκης συμμόρφωσης της Κύπρου με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν το ύψος των τελών, είπε, για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων είναι απαγορευτικό, μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει. Η ΕΕ απαιτεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, ότι η επιβάρυνση των εμπορευμάτων με λιμενικά τέλη δεν πρέπει να είναι διαφορετική για τα εισαγόμενα απ’ ό,τι για τα εξαγόμενα προϊόντα.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Αρχή είχε προβεί σε διαβουλεύσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο πριν τη λήψη απόφασης για αύξηση των τελών, ο Χρύσης Πρέντζας είπε ότι λόγω στενών χρονικών ορίων, δεν υπήρχαν περιθώρια για διαβουλεύσεις και για τούτο η Αρχή έπρεπε να λάβει τη σχετική απόφαση, δεδομένου ότι για σειρά ετών, τα εξαγόμενα προϊόντα επιβαρύνονταν με χαμηλότερα τέλη απ’ ό,τι τα εισαγόμενα, σε μια προσπάθεια στήριξης της εξαγωγικής βιομηχανίας. Τέτοιου είδους επιδοτήσεις, είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει.

Διαχειριστικό καθεστώς λιμανιών

Σε ερώτηση για το κατά πόσο, μπορούν να καταβληθούν προσπάθειες για περιορισμό του λειτουργικού κόστους, ώστε να είναι δυνατή μια μείωση των τελών, ώστε να μην καταστεί απαγορευτική η εξαγωγή κυπριακών προϊόντων, ο πρόεδρος της Αρχής, ανέφερε ότι ήδη έχουν καταβληθεί τέτοιες προσπάθειες. Παράλληλα, η Αρχή, είπε, θα ήταν διατεθειμένη να δει αλλαγές στο διαχειριστικό καθεστώς των λιμανιών, ούτως ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η προσπάθεια συγκράτησης του λειτουργικού κόστους, υπενθυμίζοντας ότι για το σκοπό αυτό είχαν πραγματοποιηθεί παλαιότερα επαφές για το λιμάνι Λάρνακας.

Κοινό μέτωπο εργαζομένων και εργοδοτών

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στα λιμενικά τέλη δεν έχουν προκαλέσει μόνο την αντίδραση του βιομηχανικού κόσμου αλλά και των εργαζομένων, όπως κατέδειξε πρόσφατη διαμαρτυρία των υπαλλήλων της εταιρείας Emelcold μπροστά από τα γραφεία της Αρχής.

Έντονη ανησυχία, εξέφρασε χθες το ΚΕΒΕ για το ύψος των νέων λιμενικών τελών, την οποία ακολούθησε σημερινή ανακοίνωση της ΟΕΒ. Με σημερινή επιστολή της, η ομοσπονδία, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς και την Αρχή Λιμένων όπως επανεξετάσουν το συντομότερο το ύψος των τελών που επιβάλλουν, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται με αυθαίρετο τρόπο το εξαγωγικό εμπόριο της Κύπρου, με ορατό πλέον κίνδυνο τον τερματισμό λειτουργίας σοβαρών επιχειρήσεων του τόπου με όλες τις αρνητικές αλυσιδωτές συνέπειες.

Η ΟΕΒ είχε στείλει και τον περασμένο Απρίλιο επιστολή προς τους Υπουργούς Συγκοινωνιών και Έργων και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην οποία υπογράμμιζε ότι οι προτεινόμενοι συντελεστές χρέωσης για ορισμένα προϊόντα είναι τόσο ψηλοί που θα καθιστούσαν μάταιη οποιαδήποτε προσπάθεια εξαγωγής τους. Στην επιστολή της ζητούσε όπως οι οποιεσδήποτε απαραίτητες διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις της ΑΛΚ γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της επίπονης εξαγωγικής δραστηριότητας, καθώς και ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων.

Του Στέλιου Ορφανίδη