You are here

Αρχιεπίσκοπος: «Να σταματήσουμε να κλέφτουμε»

26/01/2021 11:10

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παραδέχθηκε ότι απέστειλε επιστολή προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ζητώντας του να προωθήσει το αίτημα του Μαλαισιανού Τζον Λόου και άλλων δύο προσώπων για πολιτογράφηση στην Κύπρο.

Στην κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Αρχιεπίσκοπος παραδέχθηκε ότι ο Μαλαισιανός κατέθεσε προς όφελος της Αρχιεπισκοπής εισφορά €300.000 για την υποστήριξη της Θεολογικής Σχολής.

Διευκρίνισε ότι η επιταγή από το Μαλαισιανό δόθηκε σε ένα γεύμα στην Αρχιεπισκοπή όταν κλήθηκε από τον ίδιο για να τον γνωρίσει μετά που εξέφρασε πρόθεση να εισφέρει στην Αρχιεπισκοπή.

Σημείωσε εντούτοις ότι δεν δέχθηκε την επιταγή λέγοντας ότι η Αρχιεπισκοπή δεν παίρνει επιταγές και έτσι αυτή κατατέθηκε στην Τράπεζα Κύπρου σε λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής διότι η Τράπεζα Κύπρου δεν δέχθηκε η επιταγή να κατατεθεί στη Θεολογική Σχολή, διότι είχε εκδοθεί στο όνομα της Αρχιεπισκοπής. Την ίδια ημέρα είπε ότι η Αρχιεπισκοπή έβγαλε δική της επιταγή, του ίδιου ύψους και την κατέθεσε στο λογαριασμό της Θεολογικής Σχολής.

Σε ερώτηση του κ. Νικολάτου, εάν γνώρισε ότι η ΕΕ από το 2015 είχε εκφράσει ανησυχίες και επικριτικά σχόλια για το κυπριακό πρόγραμμα, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι δεν το γνώριζε επισημαίνοντας ότι «δεν πιστεύω ότι οι Βρυξέλλες δεν έκαναν έλεγχο. Η επιταγή από το Μαλαισιανό Τζο Λόου κατατέθηκε στην Τράπεζα Κύπρου. Και την Τράπεζα Κύπρου την ελέγχουν οι Βρυξέλλες. Δεν πήρα χρήματα σε σακούλα», απάντησε.

Πρόσθεσε ότι «για να δεχτούν τα χρήματα, σημαίνει ότι ο κ. Λόου ήταν έγκυρος. Δεν είσαι και στην ψυχή του άλλου, δεν είσαι μάντης».

Όσον αφορά για το ποιόν του κ. Λόου είπε ότι έμαθε από τις εφημερίδες ότι κάτι συμβαίνει.

Ειδικότερα για την επιστολή που απέστειλε προς το Σωκράτη Χάσικο την 1/9/2015 είπε ότι δεν γνώρισε κανένα από τους τρείς επενδυτές στους οποίους αναφερόταν και ότι απέστειλε την επιστολή κατόπιν υπόδειξης του developer που ανέλαβε να ανεγείρει τις επαύλεις του Μαλαισιανού και των άλλων δύο επενδυτών.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ ότι πολιτογραφήθηκαν τα τρία πρόσωπα.

Σε ερώτηση για το όνομα του συγκεκριμένου developer που μεσολάβησε για τη γνωριμία του με τον Τζον Λόου, ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι δεν θυμάται. Είπε επίσης ότι δεν θυμότανε ούτε το όνομα της εταιρείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και σε δεύτερη επιταγή που έλαβε από τον developer ύψους €10 -€15 χιλ. η οποία αξιοποιήθηκε για το ίδρυμα Αγίας Αικατερίνης όπου προσελήφθη δάσκαλος ψαλτικής γιατί η Πάφος έχει έλλειψη από ψάλτες τα τελευταία χρόνια.

Δεν πήρα λεφτά σε σακούλα

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι έστειλε και για άλλες υποθέσεις επιστολές και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προς Υπουργούς και προς γενικούς διευθυντές αλλά δεν προχώρησαν οι υποθέσεις.

Σε ερώτηση εάν μεσολάβησε και για κάποιο άλλο πρόσωπο για να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ούγγρου επενδυτή ο οποίος ήθελε να κάνει μεγάλη επένδυση στη Γεροσκήπου. Η υπόθεση όμως ναυάγησε λόγω της γραφειοκρατίας και άλλων εμποδίων που προέβαλε ο δήμος Γεροσκήπου. Είπε ότι απευθύνθηκε πολλές φορές και στο Προεδρικό και στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά στο τέλος ο επενδυτής, δυσαρεστημένος από τις καθυστερήσεις, έφυγε.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε επίσης έτοιμος να επιστρέψει τις 300 χιλ. ευρώ εάν του ζητηθεί.

Χάσαμε τις τράπεζες

Ερωτηθείς γενικά για τις σχέσεις της Εκκλησίας με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ποιες ήταν και αν πέραν από αυτούς τους τρεις ανθρώπους υπήρχαν κι άλλοι που πολιτογραφήθηκαν κατόπιν δικής του εισήγησης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι παρακολουθούσε αυτό το θέμα από τη στιγμή που έγιναν τα κουρέματα και έβλεπε ότι η οικονομία δεν πήγαινε καλά.

«Εμείς χάσαμε τη μεγαλύτερη επένδυση που είχαμε, που ήταν οι τράπεζες, που είχαμε ένα εισόδημα γύρω στα 9 με 10 εκατ. ευρώ το χρόνο από τα μερίσματα που πιάναμε από τις τράπεζες και χάσαμε. Στην Τράπεζα Κύπρου μας άφησαν μόνο το 1% και χάσαμε και την Ελληνική», πρόσθεσε.
Υπέστησαν τότε, είπε, μια ζημιά 128 εκατ. ευρώ.

«Ευτυχώς είχαμε τα ξενοδοχεία και ζήσαμε από τα ξενοδοχεία. Γνώριζα ότι δεν πάμε καλά και μέχρι σήμερα παρακολουθώ και όλη αυτή η κακοδαιμονία που γίνεται και λέω, καλά δεν ντρέπονται, μεγάλες ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία, δίδουν διαβατήρια και παίρνουν δισεκατομμύρια, η φτωχή η Κύπρος έμεινε τώρα και είναι μέγα αμάρτημα γιατί δίδει διαβατήρια και γίνεται τόσο θόρυβος; Και διασύρεται κάθε μέρα η Κυπριακή Δημοκρατία με αυτό το κακό. Όταν έγινε το κούρεμα είχαμε πρόβλημα. Μάλιστα όταν ρωτούσα τον Πρόεδρο ήταν σε πολύ αδιέξοδο τότε. Μάλιστα μερικοί μου είπαν, ξέρεις πήγαινε πάνω στο Προεδρικό και θα πάθει κανένα εγκεφαλικό ο Πρόεδρος», συμπλήρωσε.

«Κλέφτουμε όλοι»

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι ασφαλώς και τον ενδιαφέρει η οικονομική κατάσταση της Κύπρου, όπως και το εθνικό ζήτημα, και πρόσθεσε ότι όποτε μεταβαίνει στο Προεδρικό ξεκινά η συζήτηση με το εθνικό θέμα.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως λέει στον Πρόεδρο: «Πρόεδρε, κατάλαβε δεν υπάρχει λύση του κυπριακού θέματος. Ο Τούρκος θέλει τα πάντα. Θα τα δώσεις; Κατάλαβε το δεν έχει λύση του Κυπριακού. Οποιανδήποτε λύση την άλλη μέρα θα καταρρεύσει. Άρα, δεν υπάρχει λύση και πρέπει να τους το πεις ξεκάθαρα. Να κοιτάξεις Πρόεδρε και την οικονομία, αλλά να σταματήσουμε να κλέφτουμε όλοι, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Πρέπει να κοιτάξουμε το οικονομικό θέμα της πατρίδας μας».

Σε ερώτηση αν μεσολάβησε για κάποιο άλλο πρόσωπο σε θέμα πολιτογραφήσεων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι τόσες πολλές επιστολές που έχει στείλει, δεν θυμάται και πρόσθεσε ότι μπορεί να έστειλε και 10, 15 και 20 επιστολές .

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε, παράλληλα, πως σήμερα υπέγραψε πληρεξούσιο για το ενδιαφέρον Ρώσου επενδυτή για οικόπεδα της Εκκλησίας στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι έτσι λειτουργεί και ότι δεν πάει ο ίδιος να δει τα οικόπεδα.

Σε ερώτηση σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις και ανταλλαγές γης με το κράτος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι γίνονται για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της Εκκλησίας.

Σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής αν έχει να συμπληρώσει κάτι σε αυτά που έχει ήδη αναφέρει, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι απόρησε γιατί η Επιτροπή ήθελε να του υποβάλει ερωτήσεις σε σχέση με το θέμα των πολιτογραφήσεων και πρόσθεσε ότι «εμείς επί καθημερινής βάσεως έρχονται και μας ζητούν και αγοράζουμε και πωλούμε και σε ιδιώτες και σε developer, γιατί μας ενδιαφέρει η πρόοδος αυτού του τόπου».

Της Ηρώς Ευθυμίου