You are here

Αρχίζουν οι ανοικτές ακροάσεις ερευνητικής επιτροπής

19/01/2021 08:59

Με τον τέως Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αρχίζουν σήμερα οι ανοικτές ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

H ακρόαση, που θα γίνει με την παρουσία 15 δημοσιογράφων, είναι ορισμένη να ξεκινήσει στις 12:00 και θα πραγματοποιηθεί στον ισόγειο χώρο του πρώην Ξενοδοχείου «Φιλοξενία» στην αίθουσα “Jean Monnet”.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «από την αρχή, επιθυμούσε να πραγματοποιεί ανοικτές ακροάσεις αλλά δυστυχώς λόγω των περιορισμών που βρίσκονταν εν ισχύ εξαιτίας της πανδημίας του SARS-Cov-2 αλλά και εξαιτίας τεχνικών περιορισμών δεν ήταν, από την αρχή, εφικτό» και ότι κατέβαλε και ακόμη καταβάλλει προσπάθειες ώστε να γίνει εφικτή η πρόσβαση των ΜΜΕ στις ακροάσεις, μέσω χρήσης της τεχνολογίας, αλλά λόγω έλλειψης υποδομών και των απαραίτητων συστημάτων δεν κατέστη ακόμη δυνατό.

«Κατά συνέπεια η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα όπως, για σκοπούς διασφάλισης της διαφάνειας, επιτρέψει την παρουσία των ΜΜΕ εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα του υπουργείο Υγείας, εφόσον επί του παρόντος επιτεύχθηκε η άρση των τεχνικών περιορισμών που αναφέρθηκαν προηγουμένως», αναφέρει.

Έπονται καταθέσεις Πρόεδρο και Αρχιεπίσκοπο

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε κατοπινό στάδιο θα καθοριστούν ακροάσεις στις οποίες θα καταθέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Χρυσόστομος Β’.

Με βάση τον κατάλογο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, μέχρι στιγμής ενώπιον της επιτροπής έχουν καταθέσει, δέκα κρατικοί αξιωματούχοι. Πρόκειται για τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, την προϊστάμενη της Μονάδας Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στο Υπουργείο Εσωτερικών, Χριστίνα Καούλλα, τους πρώην ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικο, Ελένη Μαύρου και Νεοκλή Συλικιώτη, τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα και τους πρώην γραμματείς του Υπουργικού, Γιώργο Γεωργίου και Ανδέα Μολέσκη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι στιγμής έχει εξεταστεί σημαντικός αριθμός περιπτώσεων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, ενώ συνεχίζεται και η αποστολή επιπρόσθετων φακέλων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται, οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθούν τις εργασίες της Επιτροπής δεσμεύονται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ερευνητική Επιτροπή των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών συστάθηκε κατόπιν διαταγμάτων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με ημερομηνίες 07.09.2020, 14.10.2020, 27.11.2020 και 1.12.2020.