You are here

Αθέατη απειλή η μείωση παραγωγικότητας στην Κύπρο

08/02/2019 07:00

Αθέατη απειλή για την κυπριακή οικονομία συνιστά η μείωση που παρουσιάζει η παραγωγικότητα εργασίας στην Κύπρο.

Παρά την ανάκαμψη της οικονομίας και εξαιτίας περιορισμένων επενδύσεων σε τεχνολογία, έρευνα και ανάπτυξη η παραγωγικότητα εμφανίζεται να φθίνει ενώ αρνητικά επηρεάζουν και οι ελλείψεις σε καινοτομία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η μέτρηση παραγωγικότητας στην Κύπρο ήταν αρνητική τους πρώτους εννιά μήνες του 2018, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Οι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τάση που παρατηρείται, αποδίδοντας την στην συρρίκνωση επενδύσεων σε τεχνολογία και έρευνα, που συνήθως συνδέονται με ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΝΕΚ – ΠΕΟ Παύλος Καλοσυνάτος αναφέρει στη StockWatch ότι η μείωση στην παραγωγικότητα αποδίδεται κυρίως στη διαδικασία αποεπένδυσης στην οποία βρέθηκε η Κύπρος κατά τη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή οι επενδύσεις δεν ήταν τόσες ώστε να αναπληρώσουν τις αποσβέσεις πάγιου κεφαλαίου.

Επίσης, ένας άλλος λόγος που επηρεάζει είναι ότι ακόμη και τώρα που οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο, είναι αμφίβολη η συμβολή τους στην αύξηση της παραγωγικότητας επειδή κατά κύριο λόγο αφορούν σε επενδύσεις σε κατοικίες ή εγγραφές διεθνών μεταφορικών μέσων που όπως είναι γνωστό δεν επηρεάζουν την παραγωγικότητα.

Ο οικονομολόγος της XM Μιχάλης Φλωρεντιάδης σημειώνει ότι η μείωση της παραγωγικότητας έχει να κάνει με την έλλειψη επενδύσεων σε τεχνολογία, έρευνα και ανάπτυξη, κεφαλαιουχικές δαπάνες (πλην κτιρίων) και κάποιες ελλείψεις σε επιχειρηματικότητα και καινοτομία.

Επίσης, επισημαίνει, κάποια «ωρίμανση» του οικονομικού μοντέλου που ακολουθείται στην Κύπρο μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Κώστας Χριστοφίδης σημειώνει ότι οι μηχανές των επιχειρήσεων δεν μπήκαν ακόμη σε πλήρη λειτουργία, γίνεται σταδιακή ανάκαμψη της λειτουργίας των επιχειρήσεων και θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος για την πλήρη λειτουργία τους.

«Παράλληλα», πρόσθεσε, «δεν είναι εύκολη η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κάτι που επηρεάζει την παραγωγικότητα».

Ενδεχομένως, επισημαίνει ο κ. Χριστοφίδης, η μείωση να οφείλεται σε έλλειψη κινήτρων.

«Εάν υπάρχουν κίνητρα, ενδεχομένως αυτό να αυξήσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων».

Της Γεωργίας Χαννή