You are here

Αβέρωφ: Αδικαιολόγητη η πλεονάζουσα ρευστότητα

15/11/2019 14:07

Δεν δικαιολογείται το τραπεζικό σύστημα να έχει τόσο χαμηλό δανεισμό όταν έχει πλεονάζουσα ρευστότητα και αντί να έχει έσοδα από την ρευστότητα αυτή να καλείται να πληρώνει πέναλτι, επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέργεια μεταξύ της εποπτικής αρχής και των τραπεζών ώστε να εξευρεθούν οι καλύτερες υπό τις περιστάσεις λύσεις, χωρίς να διακυβεύεται, όπως υπογράμμισε, η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

«Υπάρχει τόσο χαμηλός δανεισμός και τόση πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξης των €13- €15 δις. η οποία σε τελευταία ανάλυση λειτουργεί σε βάρος του χρηματοπιστωτικού τομέα» παρατήρησε ο κ. Νεοφύτου.

Σημείωσε ότι η οικονομία του τόπου χωρίς να χρηματοδοτούνται οι παραγωγικοί τομείς, έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ρυθμούς της ανάπτυξης.

Ανέφερε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό και ειδικότερα νέοι άνθρωποι και νέοι επιστήμονες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν δεν μπορούν να το πετύχουν».

Επικαλούμενος στοιχεία, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι στην Κύπρο για κάθε €100 κατάθεση υπάρχει ένας αντίστοιχος αριθμός δανεισμού €59.

Στην Ευρώπη, υπέδειξε, για κάθε €100 κατάθεσης ο αντίστοιχος αριθμός δανεισμού είναι €116.

Αυτή η ρευστότητα του συστήματος μας αντιστοιχεί με 352% έναντι του μέσου όρου της Ευρώπης που είναι μόλις στο 150%.

Πρόσθεσε ότι στις επαφές που έχει με τραπεζίτες διατείνονται ότι ενώ θέλουν να δώσουν δάνεια σκοντάφτουν σε εγκυκλίους της ΚΤ.

Θα πρέπει, τόνισε, να υπάρξει διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων  διότι προφανώς υπάρχει λάθος στην ερμηνεία (των εγκυκλίων της ΚΤ)  «με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο άλλο άκρο».

«Θα πρέπει οι τράπεζες να αρχίσουν σταδιακά να χρηματοδοτούν  τους παραγωγικούς τομείς και ως ΔΗΣΥ θα ενθαρρύνουμε κάτι τέτοιο»  παρατήρησε και διευκρίνισε ταυτόχρονα:

«Δεν πρέπει ούτε να το σκεφτεί κάποιος ότι θα πάμε στις αλόγιστες πρακτικές του παρελθόντος, αλλά θεωρώ ταπεινά ότι φτάσαμε στο άλλο άκρο», ανέφερε.

Διερωτήθηκε κατά πόσο οι τράπεζες ερμηνεύουν λάθος τις εγκυκλίους της ΚΤ για το θέμα του δανεισμού.

Ο κ. Νεοφύτου που χαρακτήρισε εποικοδομητική και ικανοποιητική τη συνάντηση με τον διοικητή της ΚΤ ,είπε ότι είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν την πορεία της οικονομίας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Επικρότησε την προσέγγιση του κ. Ηροδότου για την ανάγκη πρόληψης, ώστε οι θεσμοί να παίρνουν τις αναγκαίες αποφάσεις και να προλαβαίνουν όσα θα μπορούσαν να επισυμβούν.

«Κατά κανόνα στην Κύπρο, αφήνουμε τα γεγονότα να συμβούν και πανικοβλημένοι προσπαθούμε να κάνουμε διαχείριση των κινδύνων και των περιπετειών που μπαίνει ο τόπος, Χαίρομαι να παρατηρήσω ότι ο διοικητής της ΚΤ, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, ακολουθεί την σωστή προσέγγιση της πρόληψης, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα», ανέφερε.

Σε ότι αφορά την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου για αναστολή των νέων χρεώσεων που είχε επιβάλει, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε την ικανοποίησή του γιατί το τραπεζικό σύστημα, όπως παρατήρησε, λαμβάνει υπόψη ανησυχίες της κοινωνίας και δείχνει κοινωνικά αντανακλαστικά, χωρίς αυτό να θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ερωτηθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται σε βάρος του ότι ως αρχηγός του κόμματος που σέβεται του κανόνες της ελεύθερης αγοράς και επομένως θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικός όσον αφορά στην παρέμβασή του σε μία ιδιωτική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και μάλιστα σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής ο κ. Νεοφύτου περιορίστηκε να πει:

«Aυτοί που δεν δέχονται κριτική είναι αυτοί που τους ανάβουμε κεριά στα κοιμητήρια. Δεν θέλω να είμαι ένας εξ' αυτών».

Του Λεύκου Χρίστου