You are here

Αυξεντίου: Έτοιμες οι λίστες

23/01/2002 17:09
Την ετοιμότητα του να συνεργαστεί πλήρως, με τις επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών της βουλής «για να λάμψει η αλήθεια γύρω από το έγκλημα της καταλήστευσης των επενδυτών» την περίοδο 1999 –2000, εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου. Ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και στην περίπτωση κατά την οποία η γνωμάτευση είναι αρνητική, να συνεργαστεί με τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου Χρίστο Πουργουρίδη.

Μιλώντας ενώπιον των επιτροπών, για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το τραπεζικό απόρρητο, κ. Αυξεντίου ανέφερε ότι οι λίστες με τα ονόματα των ξένων και κυπρίων επενδυτών που εξήγαγαν συνάλλαγμα τη διετία 1999-2000 είναι σχεδόν έτοιμες και σε περίπτωση που η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι καταφατική (σ.σ. να δοθούν δηλ. προς τη βουλή) τότε θα δοθεί σε κλειστή συνεδρία των δύο επιτροπών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης εξέφρασε την άποψη ότι οι επιτροπές δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ ο κ. Αυξεντίου τόνισε, ότι τα σχετικά στοιχεία που αναζητούν οι επιτροπές μπορούν να τα εξασφαλίσουν και από τις αρμόδιες αρχές του χρηματιστηρίου. Ξεκαθάρισε ότι ήταν υποχρεωμένος από την νομοθεσία περί του απορρήτου να ζητήσει την νομική συμβουλή της Γενικής Εισαγγελίας, για την άρση των στοιχείων που ζητήθηκαν. «Θα ήμουν ανεύθυνος εάν δεν το έπραττα», είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΚΤ.

Κατά την διάρκεια της τρίωρης σχεδόν συνεδρίας, ο Αυξέντης Αυξεντίου δέχθηκε σκληρή επίθεση από τα μέλη των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών, για το γεγονός ότι ο υιός του και άλλα μέλη της οικογένειας του, εξασφάλισαν χιλιάδες μετοχές με ιδιωτική τοποθέτηση, θέτοντας θέμα ηθικής και δεοντολογίας για τον κ. Αυξεντίου.

Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, σε μετοχές που εξασφάλισε ο υιός Αυξεντίου με ιδ. τοποθέτηση από τις CLR, Ορφανίδη, Φάρμα Ρένος Χ’Ιωάννου.
Ο Διοικητής της ΚΤ απέρριψε κατηγορηματικά και σε πολύ έντονο ύφος την επίθεση των βουλευτών, μιλώντας για προσπάθεια «διασυρμού» του ονόματος του, για «απαράδεκτα» υπονοούμενα, κακοήθειες και πολεμική «ανωνύμων» μέσω του τύπου, με ανώνυμες επιστολές που περιέχουν «λιβελογραφήματα, ψευδείς και αισχρές» αναφορές στην πολιτική του ως Διοικητή της ΚΤ.

Οι βουλευτές υπέχουν κανόνων ηθικής;

Περνώντας μάλιστα, στην αντεπίθεση και απευθυνόμενος προς τα μέλη των δύο επιτροπών, ο κ. Αυξεντίου διερωτήθηκε «αν δεν υπάρχει θέμα ηθικής και δεοντολογίας» και για τους βουλευτές που εξασφάλισαν μετοχές με ιδιωτική τοποθέτηση. «Μακάρι όλοι οι κρατικοί λειτουργοί να ήταν έντιμοι και ορθοί, όπως ήμουν εγώ... και ο οποίος για 40 χρόνια το αποδεικνύει» είπε φανερά ενοχλημένος.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες των λογιστών την κρίσιμη περίοδο όπου οι εταιρίες εισήγοντο στο ΧΑΚ σωρηδόν, μερικές των οποίων δημιούργησαν το φαινόμενο «φούσκας», ο κ. Αυξεντίου οι ευθύνες τους «είναι τεράστιες» για τα ενημερωτικά δελτία που πιστοποιούσαν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σήμερα στη εταιρία Globalosoft, και ο Διοικητής της ΚΤ ξεκαθάρισε η ΚΤ «δεν ήταν και δεν είναι εποπτική αρχή», οι ευθύνες όπως είπε, πρέπει να αναζητηθούν στις εποπτικές αρχές του ΧΑΚ και σε «άλλα αρμόδια κρατικά όργανα». Επεσήμανε δε, ότι «εμείς εδυσκολέψαμε πιο πολύ απ’όλους την Globalosoft» σημειώνοντας μάλιστα, την αρνητική θέση, σε όλα τα στάδια, του εκπροσώπου της ΚΤ για την εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑΚ.