You are here

Αυξημένη η συνεισφορά τραπεζών στην οικονομία

30/05/2020 09:35

Αυξημένη ήταν η συνεισφορά των τραπεζών στη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το τρίμηνο του 2020, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία.

Σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη έχει ο τομέας της δημόσιας διοίκησης και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Συνολικά, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα €5247,7 εκ. παρουσιάζοντας μεγέθυνση €77,8 εκ. σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Αυξημένη κατά €12,3 εκ. είναι η συνεισφορά των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τομέας των κατασκευών συνεισέφερε €309,6 εκ. σημειώνοντας αύξηση €6,3 εκ.

Ο τομέας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου που περιλαμβάνει και τα ξενοδοχεία και εστιατόρια παρουσίασε αύξηση 0,1% σε ετήσια βάση.  Η συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία ανήλθε στα €1005,9 εκ. από €1004,6 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση μόλις €1,3 εκ. 

Η συνεισφορά της δημόσιας διοίκησης ανήλθε στα €951 εκ. παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση €34,8 εκ.

Ο τομέας των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων συνεισέφερε €491,6 εκ. από €477,3 εκ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 είναι θετικός και υπολογίζεται σε +0.9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο +0.8%.

Σύμφωνα με τη Cystat, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», «Μεταποίηση», «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία», «Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών» και «Κατασκευές».

Η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων και των σχετικών διαταγμάτων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης της νόσου COVID-19 είχε άμεσο αντίκτυπο στην Κυπριακή Οικονομία η οποία παρουσίασε επιβράδυνση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε περιορισμούς στην διακίνηση των πολιτών καθώς και στο κλείσιμο επιχειρήσεων διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά την παραγωγή της εκτίμησης του πρώτου τριμήνου του 2020 και λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης, τονίζεται ότι η Στατιστική Υπηρεσία έπρεπε να προβεί σε ορισμένους υπολογισμούς στους βραχυπρόθεσμους δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν για τον μήνα Μάρτιο. Αυτοί οι υπολογισμοί βασίστηκαν σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από πηγές διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή της Εκτίμησης (όπως αναλυτικά στοιχεία για τις εβδομαδιαίες ηλεκτρονικές συναλλαγές και προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διάφοροι περιορισμοί στις πηγές δεδομένων, απόρροια της πανδημίας COVID-19, υποδηλώνουν ότι ενδεχόμενη μελλοντική αναθεώρηση της εκτίμησης μπορεί να έχει μεγαλύτερο μέγεθος από το συνηθισμένο (θετική ή αρνητική).

Της Γεωργίας Χαννή