You are here

Αυξήσεις μισθών στη Δ.Υ. – Ημικρατικούς με δαπάνη £80 εκατ.

20/12/2002 14:25
«Χαράς ευαγγέλια» για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των Ημικρατικών οργανισμών. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυξήσεις των βασικών μισθών με αναδρομική ισχύ από 1/1/2002, στα πλαίσια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Παγκύπρια Συντεχνία των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ). Η δαπάνη για το σύνολο των κρατικών υπαλλήλων και στις συντάξεις των συνταξιούχων κρατικών υπαλλήλων, υπολογίζεται στα £50 εκατομμύρια περίπου και των αναδρομικών στα £30 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου: στους βασικούς μισθούς των κρατικών υπαλλήλων και στις συντάξεις των συνταξιούχων, παραχωρούνται οι ακόλουθες γενικές αυξήσεις που εγκρίθηκε να παραχωρηθούν στους υπαλλήλους των Ημικρατικών Οργανισμών, ήτοι: 1.1.2001 μέχρι 31.12.2001: 2%, με κατώτατο ποσό αύξησης £45 ετησίως, από 1.1.2002 μέχρι 31.12.2002: 2.75% με κατώτατο ποσό αύξησης £62 ετησίως, και από 1.1.2003: 2.75% με κατώτατο ποσό αύξησης £64 ετησίως.

- Οι πιο πάνω γενικές αυξήσεις θα παραχωρηθούν και σε πρόσωπα απασχολούμενα κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του σχετικού νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας πάνω σε έκτακτη βάση ή με σύμβαση.

- Η αποζημίωση για υπερωριακή εργασία καθώς και όλα τα άλλα ωφελήματα που βασίζονται στους βασικούς μισθούς, όπως το επίδομα ενοικίου που καταβάλλεται στους δικαιούχους υπαλλήλους, το ενοίκιο που καταβάλλεται από ορισμένους υπαλλήλους για την παροχή σε αυτούς κυβερνητικής ή ενοικιαζόμενης κατοικίας, δεν θα τύχουν οποιασδήποτε αναδρομικής αναθεώρησης αλλά θα αναθεωρηθούν από την ημερομηνία δημοσίευσης του σχετικού νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφισή τους σε νόμους και να λάβει όλα τα μέτρα για εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων.

Του Κυριάκου Κυριακίδη