You are here

Bloomberg: Η Κύπρος εξετάζει πρόωρη αποπληρωμή ρωσικού δανείου

15/04/2019 16:18

H Κύπρος εξετάζει το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ρωσικού δανείου, αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται πηγές κυβερνητικών αξιωματούχων, οι σκέψεις για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου γίνονται λόγω της υποχώρησης των 10ετών ομολόγων σε ιστορικό χαμηλό.

Οι σημερινές συνθήκες της αγοράς ώθησαν την κυβέρνηση να σταθμίσει την πώληση νέου χρέους νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι αποδόσεις στα κυπριακά 10ετή ομόλογα υποχώρησαν στο 1,37% την Παρασκευή, το χαμηλότερο από το 2015, όταν άρχισε η συγκέντρωση των στοιχείων από το Bloomberg.

Το ρωσικό δάνειο συνάφθηκε το 2011, τη στιγμή που η χώρα έχασε την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σε αναζήτηση χρηματοδότησης από τη Ρωσία, ο τότε πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, προσπάθησε να αποφύγει να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κυβέρνηση τελικά συμφώνησε σε ένα σχέδιο διάσωσης τον Μάρτιο του 2013.

Εάν γίνει πρόωρη αποπληρωμή του ρωσικού δανείου, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος επιλέγει πρόωρη αποπληρωμή του χρέους. Τον Ιούλιο του 2017 η κυβέρνηση επέστρεψε σχεδόν το ένα τρίτο του δανείου της από το ΔΝΤ.

Το δάνειο από τη Ρωσία αναδιάρθρωσε το 2013 υπό τη σημερινή προεδρία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Η περίοδος αποπληρωμής του δανείου επεκτάθηκε σε 2021 και το επιτόκιο μειώθηκε στο 2,5% από 4,5%. Το υπόλοιπο του δανείου ανέρχεται σήμερα σε €1,57 δισ.

Γ.Χ.