You are here

Cystat: Στο -5,1% τελικά η ύφεση το 2020

16/02/2021 12:28

Ηπιότερη ήταν η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2020 με την ύφεση για το έτος να διαμορφώνεται στο -5,1%, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ μέχρι και 17%, η πτώση περιορίστηκε σε μόλις 5%.

Διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί ανέμεναν μεγαλύτερη συρρίκνωση για το 2020. Η ΕΕ ανέμενε συρρίκνωση 6,2% του ΑΕΠ και το ΔΝΤ 6,5%. Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέμενε συρρίκνωση 6,5%.

Η μόνη υπηρεσία που ανέμενε συρρίκνωση 5% ήταν η υπηρεσία οικονομικών ερευνών της Ελληνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 είναι αρνητικός και υπολογίζεται σε -4,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο -4,5%.

Ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: “Ξενοδοχεία και Εστιατόρια”, "Μεταποίηση", "Μεταφορές, Αποθήκευση και Επικοινωνίες", "Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο”, “Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων", "Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία", "Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών".   

Το τρίτο τρίμηνο η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,7%.

Όπως σημειώνει η Στατιστική Υπηρεσία, η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων και των σχετικών διαταγμάτων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης της νόσου COVID-19 είχε άμεσο αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία η οποία παρουσίασε επιβράδυνση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 και σημαντική μείωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε περιορισμούς στη διακίνηση των πολιτών καθώς και στο προσωρινό κλείσιμο επιχειρήσεων διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων στο οποίο αποδίδεται η πρωτοφανής μείωση του 2ου τριμήνου. H άρση των πιο πάνω περιοριστικών μέτρων οδήγησε σε βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2020. Κατά το τέταρτο τρίμηνο επανήλθε η εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της πανδημίας. Σε πρώτη φάση τα μέτρα αφορούσαν τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και τον Δεκέμβριο επεκτάθηκαν σε παγκύπρια κλίμακα.   

Λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης, η Στατιστική Υπηρεσία έπρεπε να προβεί σε ορισμένους υπολογισμούς όσο αφορά τους βραχυπρόθεσμους δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν. Αυτοί οι υπολογισμοί βασίστηκαν σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από πηγές διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή της Εκτίμησης του ΑΕΠ (όπως αναλυτικά στοιχεία για τις εβδομαδιαίες ηλεκτρονικές συναλλαγές και προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού). Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ήταν κοινή από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής

Η ύφεση το 2020 ακολουθεί πέντε χρόνια ανάκαμψης μετά την τραπεζική κρίση του 2013.

Συρρίκνωση 5% στην ευρωζώνη

Αναφορικά με την ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η συρρίκνωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 5% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και στην ΕΕ στο 4,8% έναντι συρρίκνωσης 4,3% και 4,2% το προηγούμενο τρίμηνο αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη συρρίκνωση παρατηρήθηκε στην Ισπανία (-9,1%) και την Αυστρία (-7,8%).

Της Γεωργίας Χαννή