You are here

Δανείζεται ακριβότερα από άλλους η Κύπρος

14/01/2022 06:57

Η χθεσινή έκδοση 10ετούς ευρωπαϊκού μεσοπρόθεσμου ομολόγου (EMTN) €1 δισ. επιτεύχθηκε με χαμηλό επιτόκιο αλλά με δυσμενέστερους όρους, σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης.

Το επιτόκιο κατά τη χθεσινή έκδοση ανήλθε στο 1% με την απόδοση να είναι η τρίτη ψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης με δεκαετή ομόλογα.

Η ζήτηση για το δεκαετές ομόλογο που εκδόθηκε ξεπέρασε τα €7,8 δισ.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι επενδυτές διακρίνουν προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία, όπως το υψηλό ποσοστό δημόσιου χρέους.

Με βάση στοιχεία του Bloomberg, τις ψηλότερες αποδόσεις έχουν τα δεκαετή ομόλογα στην Ελλάδα (1,5%) και την Ιταλία (1,239%).

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, χώρες με ψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση δανείζονται συνήθως με πιο χαμηλά επιτόκια.

Η Γερμανία με πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ έχει ομόλογο με απόδοση -0,064%, ενώ χαμηλές αποδόσεις έχουν επίσης η Ολλανδία και η Αυστρία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα απόρροια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζουν οι Κεντρικές Τράπεζες και της διατήρησης της επιτοκιακής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης σκοπό έχει τη διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

Όπως αναφέρεται στη μεσοπρόθεσμη Στρατηγική Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους 2022 – 2024, η περίοδος εφαρμογής της στρατηγικής 2022-2024 χαρακτηρίζεται από διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες, παρά την επίδραση της πανδημίας Covid-19 στα δημόσια οικονομικά.

Για το 2022, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονται σε €2,3 δισ., για το 2023 στο €1,6 δισ. και για το 2024 στα €2,4 δισ.

Σημειώνεται ότι η εγχώρια αγορά θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική πηγή χρηματοδότησης για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Κράτους.

Τα Γραμμάτια Δημοσίου παραμένουν ως το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο βραχυπρόθεσμης διάρκειας της εγχώριας αγοράς, τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της διαχείρισης των ρευστών διαθεσίμων του Κράτους και στον περιορισμό του μέσου σταθμικού κόστους του δημόσιου χρέους.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Εμπορικών Χρεογράφων (Euro Commercial Paper), αν και δύναται να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα προσελκύοντας κεφάλαια από το εξωτερικό, εντούτοις, όπως σημειώνεται, παραμένει ανενεργό από τα τέλη του 2014, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

Ένα άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο αποτελεί ο δανεισμός από διεθνείς τράπεζες (υπερεθνικούς Οργανισμούς) που προορίζεται για χρηματοδότηση νέων έργων ή συνέχιση έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία συνδυάζουν χαμηλό κόστος δανεισμού και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής.

Της Γεωργίας Χαννή