You are here

Δανείζεται ακριβότερα η Κύπρος

15/01/2020 07:21

Πιο ακριβά από τις πλείστες χώρες της ευρωζώνης εξακολουθεί να δανείζεται η Κύπρος, αφού ο συνδυασμός του υψηλού χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθηλώνουν το αξιόχρεο της σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η χθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου €1 δισ. και του 20ετούς €750 εκ. επιτεύχθηκε με το χαμηλότερο ιστορικό επιτόκιο αλλά με δυσμενέστερους όρους από ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης. 

Η απόδοση για τα κυπριακά ομόλογα ανέρχεται στο 0,73% και είναι η τρίτη ψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης με δεκαετή ομόλογα που λήγουν το 2030, τη χρονιά που λήγει το ομόλογο που εξέδωσε η Κύπρος.  Για το 20ετές ομόλογο η απόδοση έφτασε το 1,33%.

Η ζήτηση για το δεκαετές ομόλογο που εκδόθηκε ξεπέρασε τα €7,5 δισ. και για το 20ετές τα €6 δισ.

Η μεγάλη ζήτηση σχετίζεται και με το σχετικά υψηλό επιτόκιο που προσφέρει η Κύπρος που, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, είναι το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Στο υπουργείο υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τη χθεσινή έκδοση και σημειώνεται ότι τα δεδομένα της Κύπρου δεν είναι τόσο διαφορετικά από αυτά της υπόλοιπης ευρωζώνης.

Σχολιάζοντας το ύψος των επιτοκίων που καταβάλλει η Κύπρος για να δανειστεί, ο επικεφαλής του γραφείου διαχείρισης δημοσίου χρέους Φαίδωνας Καλοζώης σημειώνει στη StockWatch ότι το κόστος δανεισμού, συγκλίνει προς το μέσο κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη.

«Οι τόκοι που πληρώνουμε κάθε χρόνο σαν ποσοστό του δημοσίου χρέους είναι 2,7% ενώ στην ευρωζώνη είναι 2,2%», τονίζει, επισημαίνοντας ότι η διαφορά δεν είναι σημαντική.

Αρνητικά, σύμφωνα με τον κ. Καλοζώη συνέβαλε η πώληση του Συνεργατισμού το 2018 καθώς η Κύπρος κλήθηκε να καταβάλει ποσό για στήριξή της πώλησης με έκδοση ομολόγων με ψηλά επιτόκια.

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι το πέμπτο υψηλότερο στην ευρωζώνη.  Το αξιόχρεο της Κύπρου (και, κατ΄επέκταση, το κόστος δανεισμού), επηρεάζεται και από το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ιδιωτικών τραπεζών, που είναι το δεύτερο πιο ψηλό στην ευρωζώνη.

Λόγω των ισολογισμών και των μεγεθών των τραπεζών, οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν τη διαβάθμιση της Κύπρου στο τελευταίο σκαλί της επενδυτικής βαθμίδας πριν τα junk.

Τις ψηλότερες αποδόσεις έχουν τα δεκαετή ομόλογα στην Ελλάδα (1,364%) και την Ιταλία (1,381%).

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, χώρες με ψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση δανείζονται συνήθως με πιο χαμηλά επιτόκια.

Η Γερμανία με πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ από δύο οίκους έχει ομόλογο με αρνητική απόδοση 0,163% ενώ αρνητικές αποδόσεις έχουν επίσης η Ολλανδία και η Αυστρία.

Το υπουργείο οικονομικών εκτιμά ότι ο συνδυασμός της σχετικά υψηλής οικονομικής ανάπτυξης και του υψηλού δημοσιονομικού πλεονάσματος θα μειώσουν το χρέος σε επίπεδα κοντά στο 90% τα επόμενα χρόνια.

Της Γεωργίας Χαννή