You are here

DBRS: Ανάπτυξη 4,3% στην Κύπρο το 2021 και 4,1% το 2022

08/09/2021 14:33

Στο 4,3% θα ανέλθει ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2021 για να υποχωρήσει ελαφρώς στο 4,1% το επόμενο έτος, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morning Star, σε νέο βασικό μακροοικονομικό σενάριο για τις χώρες τις οποίες αξιολογεί.
 
Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο του καναδικού οίκου υπολείπεται της εκτίμησης του Υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2021, ότι η ανάπτυξη για όλο το 2021 θα υπερβεί σημαντικά την αρχική εκτίμηση του 3,7%, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εκτίμησε ότι ο ρυθμός για όλο το έτος θα ξεπεράσει το 5,5%.
 
Εξάλλου, o DBRS εκτιμά ότι ο ρυθμός της ανεργίας στην Κύπρο θα ανέλθει στο 7,8% φέτος, για να υποχωρήσει στο 7% το 2022. Για την Ελλάδα ο οίκος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 5,2% το 2021 και θα υποχωρήσει στο 5% το επόμενο έτος.
 
Στα κύρια του σημεία, ο DBRS θεωρεί πως παραμένουν οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του Covid, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία έχει σταδιακά υποχωρήσει.
 
Οι τρέχουσες προβλέψεις περιλαμβάνουν κάποιους κινδύνους που συνδέονται με εξάρσεις της πανδημίας, αλλά παραμένουν αρκετά θετικές για τις προοπτικές ανάκαμψης δεδομένων των προσδοκιών για τη συνέχιση της δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, αναφέρει ο καναδικός οίκος.
 
Σημειώνει τέλος ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια έχουν χαλαρώσει, αν και τα διασυνοριακά ταξίδια παραμένουν περίπλοκα, ενώ πισωγυρίσματα σε κάποιες περιοχές ή χώρες είναι πιθανές.