You are here

DBRS: Μεγάλες προκλήσεις για Κύπρο

20/05/2019 10:03

Η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με τα ψηλά ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα, τα ψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, τις εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας, που στηρίζεται στις υπηρεσίες, κάτι που εκθέτει την Κύπρο σε δυσμενείς αλλαγές στην εξωτερική ζήτηση, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Όπως αναφέρει σε σημείωμα του, η αξιολόγηση θα μπορούσε να δεχθεί ανοδικές πιέσεις από μια συνεχιζόμενη υγιή οικονομική ανάπτυξη και ισχυρή δημοσιονομική θέση, κάτι που θα συνέβαλε στην πτωτική τροχιά του δημοσίου χρέους. Επιπλέον, περαιτέρω πρόοδος στην μείωση των ΜΕΔ των τραπεζών και του χρέους του ιδιωτικού τομέα και η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, θα ήταν θετικά για την αξιολόγηση.

Ωστόσο, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να δεχθούν πτωτική πίεση σε μια περίοδο σημαντικά ισχνής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες ή υλοποίησης μεγάλων ενδεχόμενων απαιτήσεων. Μια αντιστροφή της πτωτικής τροχιάς των ΜΕΔ θα μπορούσε επίσης να είναι αρνητική.

Η Κύπρος, τονίζεται είναι ένα ελκυστικό κέντρο επαγγελματικών υπηρεσιών, ναυτιλιακό κέντρο και τουριστικός προορισμός. Ο τουριστικός κλάδος διαφοροποιείται σε νέα προϊόντα και αγορές, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικός. Η αναμενόμενη εκμετάλλευση των offshore αποθεμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί μια ακόμα δυνητική πηγή ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, το μικρό μέγεθος της οικονομίας, που στηρίζεται στις υπηρεσίες, εκθέτει την Κύπρο σε δυσμενείς αλλαγές στην εξωτερική ζήτηση.

Υπογραμμίζεται η Κύπρος επωφελείται ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος και ισχυρών θεσμών. Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της χώρας. Η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία στη Βουή των Αντιπροσώπων, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην υιοθέτηση εκκρεμών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων αυτών για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Την Παρασκευή ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB (low) για την Κύπρο.

Της Γεωργίας Χαννή