You are here

Δείκτης Ελληνικής: Αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον

01/12/2020 08:53

Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας αποτυπώνει ο σύνθετος προπορευόμενος οικονομικός δείκτης (ΣΠΟΔ) της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο δείκτης κατέγραψε ετήσια μείωση 4.1% τον Οκτώβριο του 2020 φτάνοντας σε επίπεδο 103.2, μετά από τις ετήσιες μειώσεις 4.3% το Σεπτέμβριο και 5.4% τον Αύγουστο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη του ΣΠΟΔ από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της κρίσης φαίνεται να ανακόπτεται αφού τον Οκτώβριο του 2020 ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του Δείκτη παραμένει περίπου όπως εκείνος του Σεπτεμβρίου ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του προκαταρκτικού (flash) Δείκτη του Νοεμβρίου καταγράφει μείωση από τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο, καθώς και η πτώση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του προκαταρκτικού (flash) ΣΠΟΔ του Νοεμβρίου αποδίδονται στην αβεβαιότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, που σε κάθε περίπτωση είναι λιγότερη σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020.

Αναλυτικότερα, τον Οκτώβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με τον Σεπτέμβριο ενώ τον Νοέμβριο μειώθηκε.

Επιπρόσθετα, παρά την εποχικότητα του, ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη του ΣΠΟΔ, καθώς για τους μήνες Οκτώβριο και ιδιαίτερα Νοέμβριο του 2020 οι αφίξεις τουριστών συνέχισαν να είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου.

Επιπλέον, επιβραδυνόμενη διαφαίνεται να είναι η ετήσια βελτίωση του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντικατοπτρίζοντας τόσο τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας αλλά και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Πάρα ταύτα, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ παρουσιάζουν μια σειρά από εγχώριες μεταβλητές. Συγκεκριμένα, προκαταρκτικά στοιχεία των ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης υποδεικνύουν την ετήσια βελτίωση του όγκου λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο του 2020 σε σύγκριση με τους προηγουμένους μήνες, καθώς και σημαντική ετήσια βελτίωση για το συνολικό αριθμό πωλητήριων εγγράφων τον Οκτώβριο. Επιπλέον, σημαντική ετήσια βελτίωση παρουσιάζουν και οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, αντανακλώντας, εν μέρει, την όλο ένα και περισσότερο στροφή προς τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

Εν κατακλείδι, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο και η πτώση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του προκαταρκτικού (flash) Δείκτη του Νοεμβρίου αποτυπώνουν το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον λόγω της δυναμικής εξέλιξης της πανδημίας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Γ.Χ.