You are here

Δέσμη μέτρων σήμερα κατά της ακρίβειας

27/05/2022 07:30

Ανακοινώνεται σήμερα η νέα δέσμη μέτρων για στήριξη και ανακούφιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την έκρηξη των τιμών, τα οποία αναμένεται ότι θα είναι στοχευμένα ενώ θα εστιάζουν στους πιο ευάλωτους και χωρίς να πλήττουν τις οικονομικές αντοχές του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πριν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία είναι καθορισμένη στις 11:30 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, τους συναρμόδιους υπουργούς οι οποίοι θα του αναλύσουν τη λογική του μείγματος των μέτρων και φυσικά την κοστολόγηση τους, η οποία δεν θα πρέπει να καταστρατηγεί τα δημοσιονομικά.

Ο ΠτΔ  ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς να εξεύρουν τη χρυσή τομή λαμβανομένων υπόψη και των δεκάδων προτάσεων και εισηγήσεων που απέστειλαν μετά από εισήγηση του ίδιου του ΠτΔ, τα κόμματα, οι κοινωνικοί εταίροι, το δημοσιονομικό συμβούλιο και το συμβούλιο οικονομίας και ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας με επίκεντρο την τόνωση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι ευάλωτες ομάδες ή ακόμη μια έκτακτη παροχή ενός εφάπαξ ποσού, όπως έπραξε η Ελλάδα.

Ακόμη δεν αποκλείεται η ένταξη κι άλλων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού στις ομάδες που δικαιούνται τη μειωμένη διατίμηση και μείωση ΦΠΑ της ΑΗΚ καθώς επίσης και οριζόντια μέτρα για μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, ένα μέτρο το οποίο ήδη είναι σε ισχύ και στόχο έχει να δώσει ανάσα και στους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Στα οριζόντια μέτρα που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να κλειδώσουν στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται τα μέτρα που ήδη τρέχουν και λήγει η ισχύς τους τον Ιούνιο και αφορούν την παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς επίσης και η συμπερίληψη και άλλων πληθυσμιακών ομάδων στους δικαιούχους για εκπτώσεις στους λογαριασμούς της Αρχής Ηλεκτρισμού. Την επέκταση των μέτρων εξάλλου, προανήγγειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του την προηγούμενη Παρασκευή.

Γρίφος παραμένει εάν τελικά υιοθετηθεί το μέτρο των κοινωνικών εταίρων για μηδενικό ΦΠΑ στο ψωμί και στο φρέσκο γάλα.

Της Ηρώς Ευθυμίου